Na volitvah v Črni gori zmagal Jakov Milatović

ByAna Koren

3. aprila, 2023

Na volitvah v Črni gori zmagal Jakov Milatović

Po delnih izidih, preštetih je 85 odstotkov glasov, ki jih je objavil Center za demokratično tranzicijo (CDT), je 37-letni Milatović, ki ga podpira vladna koalicija, prejel 57,6 odstotka glasov. 61-letni Đukanović je dobil 42,4 odstotka.

“Črna gora je izbrala. Spoštujem odločitev in čestitam Jakovu Milatoviću,” je svojim podpornikom dejal Đukanović. Đukanović v predsedniški palači ostaja do 21. maja, ko bo predaja poslov.

Po podatkih nevladne organizacije Center za demokratično tranzicijo (CDT) se je glasovanje do 12. ure udeležilo 31,1 odstotka volivcev.

Milo Đukanović

Đukanović se je kot kandidat svoje Demokratske stranke socialistov (DPS) potegoval za tretji petletni predsedniški mandat. Od uvedbe večstrankarskega sistema leta 1991 je bil sedemkrat premier, v Črni gori je z manjšimi premori na oblasti že 33 let.

Đukanović je v prvem krogu predsedniških volitev 19. marca, med sedmimi kandidati, prejel 35,2 odstotka glasov. Njegov tekmec Milatović iz zunajparlamentarnega Gibanja Evropa zdaj se je z 29,2 odstotka glasov uvrstil na drugo mesto.

Milatović, nekdanji gospodarski minister v vladi Zdravka Krivokapića, je veljal za favorita. Pri tem je računal je tudi na glasove podpornikov vladnih strank, ki so na oblasti od leta 2020, ko je DPS po več desetletjih na oblasti, po volitvah končal v opoziciji in pozneje izgubil tudi na lokalnih volitvah. V nasprotju z Đukanovićem je Milatović blizu tudi Srbski pravoslavni cerkvi.

Pred drugim krogom je Đukanović v kampanji posebno pozornost namenil njemu tradicionalno naklonjenim narodnim manjšinam in diaspori, ki šteje 150.000 ljudi, še posebej v Zahodni Evropi.

“Absolutno sem prepričan, da bom novi predsednik države, da bodo državljani Črne gore sedanjega predsednika danes poslali v politično preteklost,” je ob oddaji glasovnice dejal Milatović.

Izid ni pomemben samo za Đukanovića, ki mu lahko prinese politično upokojitev, temveč tudi za njegovo stranko. Ob njegovem porazu lahko stranka zdaj le težko pričakuje vrnitev na oblast na parlamentarnih volitvah, ki so razpisane za 11. junij.

Tokratne predsedniške volitve so četrte od razglasitve neodvisnosti Črne gore leta 2006. Spremljajo jih opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Sveta Evrope in Evropskega parlamenta, pa tudi črnogorske nevladne organizacije.

Vir Foto: Wikipedia