V slovenskih skladiščih je na zalogi 1.707.120 odmerkov cepiv proti covid-19. Rok nekaterim odmerkom poteče 1. oktobra. Zaradi kopičenja zalog se je Slovenija pridružila podpisnicam pisma, v katerem Evropsko komisijo pozivajo k spremembi pogodb.

V slovenskih skladiščih je na zalogi 959.370 odmerkov cepiva podjetja Pfizer in 225.100 odmerkov cepiva istega podjetja, ki je prilagojeno za otroke, stare od pet do 11 let, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na zalogi je še 362.900 odmerkov cepiva podjetja Moderna, 81.100 odmerkov podjetja Novavax in 78.650 odmerkov cepiva Janssen.

Rok uporabe

Prvim odmerkom cepiv proti covidu-19 rok uporabe poteče 1. oktobra. Takrat bo rok uporabe pretekel za 14.628 odmerkov cepiva Pfizerja, 129.100 odmerkov cepiva Pfizerja za otroke, 307.900 odmerkov cepiva Moderne in 81.100 odmerkov cepiva Novavaxa.

Zaloge

Z velikimi zalogami cepiv proti covidu-19 se spopadajo tudi številne druge države članice EU-ja. Deset članic je zato pozvalo Evropsko komisijo k spremembi pogodb o dobavi cepiv proti covidu-19. V pismu, ki ga je podpisala tudi Slovenija, med drugim opozarjajo na presežke cepiva in potrebo po boljšem upravljanju javnih sredstev.

Pismo

Podpisnice pisma so prepričane, da bi morale biti pogodbe s proizvajalci cepiv prekinjene, če z zdravstvenega in epidemiološkega vidika niso več potrebne. Menijo tudi, da bi moralo biti mogoče zmanjšati število naročenih odmerkov cepiva, tako da bolje odražajo povpraševanje po cepivu.

Neukrepanje komisije bo po prepričanju držav podpisnic pisma vodilo v slabo upravljanje javnih sredstev in posledično nezaupanje državljanov EU. V imenu Slovenije je pismo podpisal novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

K hitrejšemu odzivanju na aktualne razmere pozval že Poklukar

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je Slovenija že 29. marca na srečanju ministrov za zdravje EU-ja opozorila, da določene količine cepiv proti covidu-19 ostajajo neuporabljene, zaloge pa se v državah EU-ja večajo.

“Vodja delegacije, nekdanji minister Janez Poklukar, je ob srečanju tudi pozval Evropsko komisijo, da bi se morala hitreje odzivati na aktualne razmere, skladno s tem pa tudi prilagajati pogodbene obveznosti, ki jih ima s proizvajalci cepiv proti covidu-19,” so poudarili. Skupno pismo, ki je nastalo na podlagi poljske pobude, na ministrstvu tako vidijo kot eno izmed orodij za opozarjanje na trenutno stanje.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 v Sloveniji cepljenih 1.265.620 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.903.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: AA