Nadomestek za botoks? Prihajajo injekcije z našo genetsko kodo?

ByAna Koren

16. februarja, 2023

Nadomestek za botoks? Prihajajo injekcije z našo genetsko kodo?

S to metodo celice dobijo navodila za proizvodnjo kolagena in tako ‘pomladijo’ kožo. DNK injekcije lahko zgladijo gube na starajoči se koži. To bi lahko bila revolucionarna terapija za spodbujanje proizvodnje kolagena. Poleg tega, je varnejša od botoksa, kaže nova študija znanstvenikov iz Centra za raka MD Anderson Univerze v Teksasu.

Botoks ali botulinski toksin A gladi gube tako, da ohromi mišice, torej prekine njihovo delovanje. Neželeni učinki so lahko mišična oslabelost, težave z vidom ali dihanjem, govorom in požiranjem, odvisno od mesta injiciranja. Nasprotno pa vrsta zdravljenja z injekcijami, ki vsebujejo messenger RNA (mRNA), to je nosilec genetske kode, celicam pove, naj tvorijo beljakovine.

Injekcije, ki vsebujejo zapisano genetsko kodo, lahko programirajo celice za opravljanje različnih nalog.

Gube so se zmanjšale

To je dokazal poskus na plešastih miših, ki so bile najprej 60 dni izpostavljene UV-sevanju, da so dobile gube. 28 dni po vbrizganju sporočilne RNA se je število gub zmanjšalo in je bilo enako kot pri miših, ki niso bile obsevane.

Da bi sporočilno RNK dostavili tja, kjer je potrebna, so znanstveniki najprej razvili drobne zunajcelične nosilce iz fibroblastov (vrste celic) v človeški koži. To je prvi primer, da so bili takšni nosilci uspešno uporabljeni v farmacevtski terapiji, piše Nature Biomedical.

Obliži z mikroiglicami

Raziskave uporabe mRNK v medicini so ponovno oživele po vsesplošni uporabi mRNK cepiv proti covidu-19. Vendar so se do sedaj zdravila najpogosteje dovajala s sintetičnimi mazili, ki lahko povzročijo vnetje in draženje. Težko jih je usmeriti v določeno vrsta tkiva.

Zdaj so prenašalci messenger RNA uspešno dosegli kožne celice in jih programirali za proizvodnjo kolagena in zmanjšanje gub. Na kožo se dozirajo z uporabo obliža z nizom mikroiglic. Obliže so mišim nalepili na kožo za petnajst minut, kar je omogočilo enakomerno dovajanje zdravila. Že en tak tretma je izboljšal proizvodnjo kolagena, na ciljnem področju, za skoraj dva meseca.

Prvi rezultati so obetavni in znanstveniki upajo na veliko širšo uporabo, kot le glajenje gub.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Je vazelin dober za vaše ustnice?

Verjeli ali ne, obstaja pravi način, kako nahraniti svoje ustnice s tem bistvenim izdelkom! V hladnih zimskih mesecih so izsušene, razpokane in razpokane ustnice pogosta skrb vseh.

Vazelin je za vaše ustnice najboljša izbira, saj lahko gosto vlažilno sredstvo zgladi vaše ustnice ter odpravi suhost in razpokanost. Prav tako svetujemo, da ob razpokanih ustnicah ne uporabljate izdelkov, kot so šminke ali glosi, saj lahko poslabšajo težavo. 

Čeprav je vazelin morda najbolj razširjen balzam za ustnice, ali res deluje?… več tukaj.