Site icon Portal24

Nadzor kislih kumaric pokazal, da končni izdelki ne vsebujejo paracetamola

https://www.freepik.com/free-photo/set-marinated-cucumbers-white-plate_16936235.htm#fromView=search&page=1&position=23&uuid=2fe6cfde-1646-496b-811e-536f5b64e431&query=pickled+cucumbers

[Foto: Freepik]

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po odkritju paracetamola v surovini za proizvodnjo kislih kumaric izvedla izredni nadzor živil v prometu. Vzorčenje je potekalo v trgovskih verigah, skladiščih in pri distributerjih. Skupaj je bilo odvzetih 38 vzorcev. Med njimi je bilo 23 vzorcev kislih kumaric in 15 vzorcev vložene zelenjave, kot so rdeča pesa, olive, paprika, šparglji in čebulice.

Rezultati analiz niso pokazali prisotnosti paracetamola ali njegovega metabolita 4-aminofenola. „Rezultati vseh omenjenih vzorcev niso pokazali prisotnosti paracetamola ali njegovega metabolita 4-aminofenola,“ so navedli na upravi.

Podjetje Ahac d.o.o., pri katerem je bila oktobra ugotovljena prisotnost paracetamola v uvoženi pošiljki kumaric za predelavo, je opravilo dodatno vzorčenje. Odvzeli so 14 vzorcev končnih izdelkov in surovine. Rezultati niso potrdili prisotnosti paracetamola v nobenem od teh vzorcev.

Uprava pojasnjuje, da je bil paracetamol do zdaj zaznan „zgolj v eni pošiljki surovine, namenjeni na nadaljnjo predelavo“. Ta pošiljka je bila vzorčena ob uvozu in ni dosegla potrošnikov. Po notranjem nadzoru proizvajalca so nizke koncentracije paracetamola zaznali še v eni pošiljki surovine, a nadaljnje laboratorijske analize so pokazale, da v končnem izdelku paracetamol ni bil prisoten.

Kljub temu ostaja v veljavi ukrep umika živila, o katerem je bila javnost predhodno že obveščena. „Ne glede na navedeno, še vedno ostaja v veljavi že sprejet ukrep umika živila,“ so poudarili.

Ugotovitve nadzora kažejo, da pojav paracetamola ni razširjen. Šlo je za posamični primer onesnaženja surovine za nadaljnjo predelavo. Kot najverjetnejši razlog se omenja uporaba ocetne kisline, ki lahko nastane kot stranski proizvod pri izdelavi paracetamola.

Uprava bo nadaljevala spremljanje skladnosti živil. „UVHVVR bo nadaljevala spremljanje skladnosti živil glede morebitne prisotnosti paracetamola … in v primeru njihovega pojava o tem tudi sproti obveščala javnost,“ so pojasnili.

Miha D. Kovač

Foto: Freepik

Exit mobile version