Nadzor na mejah, ki ga je Avstrija po množičnem prihodu prebežnikov izvajala od leta 2017, je bil nezakonit. Tako je ugotovilo deželno upravno sodišče na avstrijskem Štajerskem. Avstrija je nadzor nazadnje podaljšala zaradi nevarnosti tihotapljenja orožja iz Ukrajine.

V razsodbi se avstrijsko sodišče sklicuje na odločitev Sodišča Evropske unije z dne 26. aprila, je v petek poročal avstrijski časopis Presse. Presse navaja še neobjavljeno sodbo z dne 1. junija.

EU

Sodišče EU v Luksemburgu je v aprilski sodbi navedlo, da država članica lahko, ob resni grožnji za javni red ali varnost, znova uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami. A pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega skupnega trajanja šestih mesecev.

Vprašanja o nadzoru na notranjih mejah je Sodišču EU predložilo prav deželno upravno sodišče avstrijske Štajerske.

Pojasnilo

Sodišče je pojasnilo, da lahko država članica znova uvede tak ukrep, celo neposredno po koncu šestmesečnega obdobja, kadar se sooči z novo resno grožnjo in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje. Slednje je treba presojati glede na konkretne okoliščine in dogodke.

Zadnje podaljšanje zaradi nevarnosti tihotapljenja orožja iz Ukrajine

Avstrija je nadzor na mejah izvajala od novembra 2017 do 11. maja 2022. Kot razlog za nadzor je navajala teroristične grožnje. Od 12. maja velja nov razlog za nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, in sicer nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajine.

V odzivu za Presse je avstrijsko notranje ministrstvo izpostavilo trenutno veljavno ureditev. Poudarili so, da bi lahko brez nadzora na mejah orožje z vojnih območij “končalo na domačem črnem trgu in v rokah kriminalnih ali ekstremističnih organizacij“.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Ravne.si