Nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko je podaljšan

Foto: Policija

Nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko je podaljšan

Vlada je sprejela odločitev o podaljšanju nadzora na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko za nadaljnjih šest mesecev, in sicer do 21. decembra letos. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je kot glavni razlog navedel poslabšanje varnostnih razmer v svetu.

Minister Poklukar je pojasnil, da je bila odločitev sprejeta na podlagi 25. člena schengenskega zakonika. Zagotovil je, da bo nadzor potekal kot doslej in da ne bo negativno vplival na potnike, prebivalce, okolje in gospodarstvo.

“Razlogi za podaljšanje nadzora izhajajo iz poslabšanja varnostnih razmer v svetu. Pojavile so se nove grožnje, ki imajo resen učinek na varnost,” je dejal Poklukar. Poudaril je, da konflikti na Bližnjem vzhodu, zlasti med Izraelom in Iranom, ter ruska agresija nad Ukrajino, predstavljajo pomembna varnostna tveganja. “Slovenija je bila večkrat tarča kibernetskih napadov, varnostne službe pa so prijele več posameznikov iz tretjih držav, ki predstavljajo varnostno tveganje,” je dodal.

Boj proti terorizmu je izjemnega pomena za varnost Slovenije in celotnega schengenskega območja, predvsem zaradi dveh velikih športnih prireditev – nogometnega prvenstva in olimpijskih iger, kjer je tveganje za teroristične napade visoko.

Minister Poklukar je še poudaril, da si Slovenija prizadeva za skupne patrulje z Italijo in Hrvaško kot alternativni ukrep, ki bi lahko omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah. Hrvaška zaenkrat še ni pripravljena za tovrstno sodelovanje, medtem ko je Slovenija pripravljena že od marca. “Z veseljem bomo pomagali na zunanji schengenski meji, če bomo za to izbrani,” je dodal.

Nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko je bil prvič uveden 21. oktobra lani zaradi podobnih varnostnih razlogov, ko je Italija uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Policija