Nafta dosegla enoletni vrh, borze v pričakovanju rekordnih izgub

Cene nafte so dosegle najvišje vrednosti v enem letu, svetovne borze pa so v pričakovanju najdaljšega niza izgub v zadnjih dveh letih, saj so se poglobile skrbi glede vztrajno visokih obrestnih mer.

Presenetljivo velik padec zalog surove nafte v Cushingu v Oklahomi je zbudil zaskrbljenost, da povpraševanje po gorivu presega proizvodnjo ravno takrat, ko trgi najmanj potrebujejo nov šok na strani ponudbe.

Ameriška surova nafta se je čez noč zvišala za 3,6 odstotka in v četrtek še za 1 odstotek. Prvič po avgustu 2022 je tako dosegla 95 dolarjev za sod. Terminske pogodbe za nafto Brent so dosegle najvišjo vrednost v enem letu pri 97,69 dolarjev.

Možnosti višjih stroškov energije in spekter lepljive inflacije povzročata večji pritisk na dolgoročnejše obveznice, Referenčni donosi 10-letnih državnih obveznic so ta mesec narasli za več kot 50 bazičnih točk in dosegli 16-letni vrh pri 4,642 odstotka.

“Svet postaja vedno dražji,” je v zapisu dejal analitik Capital.com Kyle Rodda. “Dvig nafte je povečal pritisk na donosnost obveznic (in) kombinacija višje nafte, višjih donosov in višjega dolarja običajno ne pomeni dobrega za delnice.”

Indeksi

Indeks svetovnih delniških vrednostnih papirjev MSCI (.MIWD00000PUS) je padel za delček nižje in bi lahko v četrtek zabeležil svoj 10. zaporedni dnevni padec, kar bi bilo enako dolgemu nizu izgub iz leta 2021.

Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI zunaj Japonske je bil v začetku trgovanja blizu najnižje vrednosti v zadnjih 10 mesecih.

Japonski Nikkei je padel za 1,5 odstotka, močan dolar pa ima japonski jen v mejah 150 za dolar, kar velja za raven, ki bo verjetno izzvala uradni odziv ali intervencijo.

Dolar/jen je v sredo dosegel 149,71, v četrtek pa se je v Aziji trgovalo pri 149,40. Evro je v sredo padel za 0,7 odstotka na devetmesečno najnižjo vrednost 1,0488 dolarjev , nazadnje je bil pri 1,0511 dolarja.

Septembra je padel za več kot 3 odstotke, kar je največji mesečni padec dolarja od aprila 2022.

Kitajski juan je zaradi nove skrbi, da trg nepremičnin v težavah požira rast, znova pod pritiskom. Le zelo močna fiksacija njegovega trgovalnega pasu je zadržala prodajalce. Juan je bil nazadnje pri 7,3166 dolarja, nedaleč od šibkejše skrajne meje njegovega trgovalnega pasu.

Celinski delniški trgi (.SSEC) so bili stabilni, medtem ko je Hang Seng zdrsnil za 1 odstotek. Delnice zadolženega razvijalca China Evergrande so bile začasno ustavljene po poročilu, da je njegov predsednik pod policijskim nadzorom.

Delnica, ki je bila nekoč vredna več kot 30 HK dolarjev, se je v sredo zaključila pri 0,32 HK dolarjev. Ameriške terminske pogodbe so se podražile za 0,2 odstotka. Zlato je pri 1.873 dolarjev za unčo.

vir Foto: Pixabay Portal24