Nafta pri 86 dolarjih: Trgovci zaskrbljeni zaradi obrestnih mer

ByAna Koren

21. junija, 2024 , , , , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Nafta pri 86 dolarjih: Trgovci zaskrbljeni zaradi obrestnih mer

Cene nafte so se na mednarodnih trgih zadrževale blizu ravni 86 dolarjev. Slednje je posledica ravnovesja med znaki krepitve povpraševanja in strahovi trgovcev, da bi ameriška centralna banka lahko odložila znižanje obrestnih mer in s tem zajezila gospodarsko aktivnost.

Na londonski borzi je cena soda z dobavo v avgustu popoldne zrasla za 23 centov glede na včerajšnji zaključek trgovanja in dosegla 85,94 dolarja. Podobno se je cena soda na ameriškem trgu dvignila na 81,60 dolarja. Trgovci so ta teden pretehtali ocene povpraševanja in možne grožnje dobave iz Rusije.

Zaloge nafte v Ameriki se zmanjšujejo

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je napovedala rahlo povečanje ponudbe proti koncu leta. Ocenjujejo namreč, da bo povpraševanje naraslo za nekaj več kot dva milijona sodov na dan. Mednarodna agencija za energijo (IEA) pa ocenjuje, da bo ta rast za polovico manjša.

Ameriška investicijska banka Goldman Sachs opozarja na začetek poletne turistične sezone v ZDA in ocenjuje, da bo trg v tretjem četrtletju v primanjkljaju 1,3 milijona sodov na dan. Ameriško ministrstvo za energijo je poročalo, da so se zaloge nafte prejšnji teden zmanjšale za 2,5 milijona sodov. Poraba se je medtem povečala za 1,9 milijona sodov na dan.

Analitiki pri Citi napovedujejo, da bi cene nafte lahko podprla sezonska krepitev povpraševanja, konflikt med Izraelom in Hezbolahom ter sezona orkanov. Povpraševanje okreva tudi drugod po svetu, ugotavljajo.

Se znižanje obrestnih mer zamuja?

Razpoloženje na trgih se je izboljšalo zaradi znakov krepitve povpraševanja v Aziji, kjer rafinerije po vzdrževalnih delih znova zaganjajo zmogljivosti, poročajo pri ANZ Research. Podporo cenam zagotavlja tudi zaskrbljenost glede dobave iz Rusije. Ukrajinska vojska je namreč z droni ponovno napadla ruske rafinerije in vojaške objekte.

Trend rasti cen nafte so ustavile špekulacije, da bi ameriška centralna banka lahko odložila znižanje obrestnih mer do prihodnjega leta, saj manj prijav na trg dela kaže na stabilno povpraševanje po delavcih. Višji stroški zadolževanja v daljšem časovnem obdobju zavirajo gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih.

Ločeno je OPEC objavil, da je bila v četrtek cena sodčka košarice nafte njegovih članic skoraj nespremenjena pri 85,68 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels