Nafta se je v torek zaradi pričakovanj, da bi rusko zmanjšanje oskrbe z zemeljskim plinom v Evropi lahko spodbudilo prehod na surovo nafto podražila. Do skoka cene je prišlo kljub zaskrbljenost, ki je nastala v pričakovanju zvišanja obrestnih mer v ZDA. Slednje pa je povpraševanja po nafti zmanjšalo, kar je omejilo dobičke.

Terminske pogodbe za nafto Brent za septembrsko poravnavo so se povzpele za 45 centov ali 0,4 odstotka na 105,60 dolarja za sod. Prejšnji dan je bila rast Brent nafte 1,9-odstotna.

Terminske pogodbe za ameriško nafto West Texas Intermediate (za dobavo v septembru) so se podražile za 34 centov ali 0,4 odstotka na 97,04 dolarja za sod. V ponedeljek je pridobila že 2,1 odstotka.

Od srede v Evropo znova zmanjšana dobava ruskega plina

Rusija je sporočila, da bo dobave plina Evropi od srede dalje zmanjšana.

Ruski energetski velikan Gazprom je včeraj sporočil, da bo pretok plina v Nemčijo po plinovodu Severni tok 1, od srede padel na 33 milijonov kubičnih metrov na dan. Sklicujejo se na popravilo še ene turbine več tukaj.

Ne zamudite:

Dobava plina po severnem toku znova stekla

Operater plinovoda je potrdil, da je dobava plina po plinovodu Severni tok, ki povezuje Rusijo in Nemčijo, danes ponovno stekla. V Nemčiji so se bali, da po desetdnevni zaustavitvi zaradi vzdrževalnih del, plinovoda ne bodo več odprli… več tukaj.

EU države članice pozvala k zmanjšanju porabe plina

Evropska komisija je države Evropske unije pozvala, naj od avgusta do marca zaradi bojazni, da bi Rusija lahko ustavila dobavo plina, zmanjšajo porabo za 15 odstotkov… več tukaj.

Foto: Reuters