Nahranite um: Prehrana in duševno zdravje pri ženskah nad 60 let

Foto: Freepik

Nahranite um: Prehrana in duševno zdravje pri ženskah nad 60 let

V zadnjih letih je vedno več znanstvenih dokazov, ki kažejo na tesno povezanost med prehrano in duševnim zdravjem. Ta povezava je še posebej pomembna za ženske nad 60 let, saj se njihovo telo sooča z naravnimi spremembami, ki lahko vplivajo tako na fizično kot na psihično počutje. Tokrat bomo raziskali, kako lahko pravilna prehrana prispeva k boljšemu duševnemu zdravju in splošni blaginji pri ženskah v tem življenjskem obdobju.

Pomen uravnotežene prehrane

Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja možganov in duševnega počutja. Posebej za ženske v starosti nad 60 let je pomembno, da v svojo prehrano vključijo živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, antioksidanti in vlakninami.

  • Omega-3 maščobne kisline najdemo v mastnih ribah, kot so losos, sardine in skuše, ter v lanenih semenih in orehih. Te kisline so bistvene za vzdrževanje zdravja možganskih celic in lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetij, ki so povezana z depresijo.
  • Antioksidanti v borovnicah, jagodah, oreščkih in temni čokoladi lahko zaščitijo možgane pred oksidativnim stresom, ki se povezuje z upadom kognitivnih funkcij in razvojem nevrodegenerativnih bolezni.
  • Vlaknine iz celih zrn, stročnic in zelenjave so pomembne za dobro prebavo in regulacijo krvnega sladkorja, kar neposredno vpliva na razpoloženje in energijo.

Vitamin D in duševno zdravje… več na Senior24

Portal24; Foto: Freepik