“Naj Anhovo zadiha!”: Zbranih 5.000 podpisov za varstvo okolja

ByAna Koren

18. septembra, 2023 ,

“Naj Anhovo zadiha!”: Zbranih 5.000 podpisov za varstvo okolja

Akcija zbiranja podpisov pod sloganom “Naj Anhovo zadiha!,” ki se je začela 1. septembra je dosegla pomemben mejnik. Pobudniki akcije Inštitut 8. marec, društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter Civilna iniciativa Danes so danes sporočili, da so zbrali več kot 5.000 overjenih podpisov, potrebnih za vložitev predloga novele zakona o varstvu okolja v državnem zboru. S predlogom zakona želijo opozoriti na problem onesnaževanja okolja v dolini reke Soče, ki negativno vpliva na zdravje in dobrobit lokalnih prebivalcev.

Novela zakona predvideva izenačitev standardov izpustov pri sežigu in sosežigu odpadkov, kar je del kampanje “Naj Anhovo zadiha!,” katere glavni cilj je zmanjšanje okoljskega onesnaženja v dolini Soče. “Čas je, da zdravje ljudi postavimo pred kapital,” so poudarili pobudniki akcije.

Tanja Matijašević, članica programskega odbora Inštituta 8. marec je ob začetku zbiranja podpisov opozorila na resnost situacije: “Ljudje v Anhovem se zaradi industrijskega onesnaževanja spopadajo z mnogimi zdravstvenimi težavami in umirajo prezgodnjih smrti.” Dodala je, da predlog zakonskih sprememb omejuje sosežig odpadkov in zahteva strožji nadzor v ekološko obremenjenem delu Slovenije.

Gospodarska združenja so opozorila, da novela zakona ne vpliva le na področje sosežiga odpadkov, temveč na novo ureja tudi druge dejavnosti, kot so monitoring emisij in poročanje. Opozorili so, da so nekatere spremembe v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar postavlja slovenska podjetja v neenakopraven položaj.

Pobudniki akcije bodo podpise zbirali še nekaj dni, da jih prejmejo po pošti in jih preštejejo, nato pa jih bodo v tejkočem tednu prinesli v državni zbor. Za vložitev zakonodajnega predloga so začeli zbirati podpise 1. septembra, rok za zbiranje podpisov pa je do 30. oktobra.

vir Foto: STA Portal24