Naj bo cvetača, brezglutenska zelenjava, del vaše hranljive prehrane

ByAna Koren

27. aprila, 2023
Foto: Pexels

Naj bo cvetača, brezglutenska zelenjava, del vaše hranljive prehrane

Cvetača prinaša vrsto zdravstvenih koristi, zato ne prezrite tega hranljivega užitka. Zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in brez glutena. Odkar se je svet začel odločati bolj zdravo življenje, so ljudje prešli na hranljive alternative hrani. Torej, če ste na iskanju bolj zdravih možnosti hrane, želite poskusiti nekaj novega ali morda celo imeti svež pogled na znano hrano, se vaš lov tukaj konča! Naj vam predstavimo cvetačo, zelenjavo, ki je nepogrešljiva v vsaki indijski kuhinji. Ponuja številne koristi za zdravje in jo lahko upravičeno imenujemo prehranska superzvezda. Ker gre za zelenjavo brez glutena, je lahko odlična za ljudi z diagnozo celiakije. Morda razmišljate, da bi svojemu popolnemu načrtu prehrane dodali možnosti z malo ogljikovimi hidrati.

Če ste kateri od naštetih, je cvetača ravno to, kar iščete. Ta zelenjava je izjemno vsestranska, saj jo lahko jeste surovo, praženo, kuhano, pečeno na žaru ali celo pečeno, da jo položite kot testo pice. Počakaj, še več je! Prav tako dobro služi svojemu namenu, saj deluje kot najboljši nadomestek za pire krompir. Lahko celo naredite cvetačni riž in ga zamenjate za beli riž.

Da bi še bolje razumeli pomen cvetače, je Healthshots stopil v stik z Avnijem Kaulom, nutricionistom, da bi razložil, zakaj je cvetača prehranska superzvezda.

Prednosti cvetače, ki jih morate poznati

Cvetača, ki je članica družine križnic. Znana je po tem, da vsebuje edinstveno skupino fitonutrientov, ki vsebujejo žveplo, imenovanih glukozinolati. Ta hranila spodbujajo razstrupljanje jeter in proizvajajo antioksidante v telesu.

1. Cvetača ima visoko vsebnost hranil… več na Princesa.si