Najbolj iskani italijanski mafijski šef Matteo Messina Denaro aretiran

ByAna Koren

16. januarja, 2023

Aretiran najbolj iskani italijanski mafijski šef Matteo Messina Denaro

Matteo Messina Denaro, zadnji “boter” sicilijanske mafije in eden najbolj iskanih kriminalcev na svetu, je bil po 30 letih bega aretiran v Palermu. 60-letnega Denara, ki se je skrival od leta 1993, so prijeli v zasebni kliniki v mestu na Siciliji.

Mafijec je po smrti Bernarda Provenzana leta 2016 in Salvatoreja Riine leta 2017 veljal za kandidata za šefa nad šefi sicilijanske mafije.

Denaro z vzdevkom Diabolik ali U Siccu (suhi) se je rodil leta 1962 v Castelvetranu na Siciliji. Njegov oče je bil močan šef Cose Nostre. Denaro je uspeval v družinskem podjetju. Zgradil je nezakonit energetski in maloprodajni sektor. Imperij, ki je vreden več milijard evrov.

Po mnenju mafijskih obveščevalcev in tožilcev je on ključ do nekaterih najbolj gnusnih zločinov, ki jih je zagrešila sicilijanska mafija. Tudi do bombnih napadov, v katerih sta bila ubita legendarna protimafijska sodnika Giovanni Falcone in Paolo Borsellino.

Leta 2002 je bil obsojen in v odsotnosti obsojen na dosmrtno ječo, ker je osebno ubil ali naročil umor več deset ljudi.

“Sam sem napolnil pokopališče”

Mafijec, ki je nekoč razvpito izjavil, da je “sam napolnil pokopališče”, je ohranil svoj razkošen življenjski slog. Predvsem zahvaljujoč se številnim bankrotom, med katerimi so po trditvah tožilcev politiki in poslovneži. Znan je bil po dragih oblekah, Rolexih in sončnih očalih Ray-Ban.

Preiskovalci so dolgo trdili, da so ga ščitili močni prostozidarji v sicilijanski provinci Trapani.

Iskanje Denara je bilo zaradi skoraj popolne odsotnosti nedavnih fotografij zapleteno. Z le nekaj fotografijami, posnetimi v poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, so italijanske oblasti z uporabo najnovejše računalniške tehnologije in informacij, ki so jih posredovali mafijski prevratniki, digitalno rekonstruirale njegov videz. Nekatere informacije so razkrile, da je bil prestal plastično operacijo obraza, da bi tako prikril svojo identiteto. Med drugim trdijo, da so mu odstranili prstne odtise.

Aretirani zaradi zmotne identifikacije

V preteklih letih je bilo namesto njega v primerih zmotne identifikacije aretiranih na desetine ljudi. Leta 2019 je vojaška policija karabinjerjev vdrla v sicilijansko bolnišnico, da bi aretirala moškega iz Castelvetrana, ki je okreval na nevrološki enoti.

Septembra 2021 je 54-letnega Britanca iz Liverpoola med obrokom v restavraciji v Haagu na Nizozemskem vklenila do zob oborožena policija. Čez glavo so mu potegnili kapuco in ga odvlekli ven in sicer pred desetinami prestrašenih strank. Do aretacije je prišlo, ko naj bi Italija nizozemske oblasti zaprosila za izvršitev mednarodnega naloga za prijetje. Mislili so, da je moški Denaro. Izpustili so ga čez nekaj dni.

Kljub močni zaščitni mreži je bil Denaro v zadnjih letih po besedah ​​mafijskih obveščevalcev vse bolj izoliran. Leto za letom so italijanski policijski preiskovalci neusmiljeno zasegali njegova podjetja. Aretirali so več kot 100 njegovih somišljenikov, vključno z bratranci, nečaki in njegovo sestro.

Italijanski tožilci so dobesedno požgali zemljo okoli Denara in prekinili vse njegove stike z družino in podporniki, ki so ga ščitili med skrivanjem.

Posnetek glasu

Avgusta 2021 je italijanska javna TV postaja Rai objavila posnetek iz marca 1993, na katerem je bil prvič prepoznan glas Denara in sicer med sojenjem, v katerem je bil poklican na pričanje, preden se je skril.

Italijanska policija je 30. septembra istega leta objavila videoposnetek iz leta 2009, na katerem je njegov obraz mogoče videti od daleč. Na posnetku, posnetem z varnostno kamero zaprtega kroga na makadamski cesti v provinci Agrigento na Siciliji, je mogoče videti dva moška v terencu.

Po mnenju preiskovalcev je bil plešasti potnik z očali Denaro.

Toda vsakič, ko se je zdelo, da so se preiskovalci približali svojemu cilju, je Denaro znova izginil. Izginil je kot duh in se znova pojavil na drugem koncu sveta.

Nekdanji mafijci so trdili, da so ga videli v Španiji, Angliji, Nemčiji in celo v Južni Ameriki. Spet drugi trdijo, da nikoli ni zapustil svoje trdnjave v Castelvetranu v provinci Trapani. Tam ime Matteo Messina Denaro še naprej seje strah.

Denaro je zdaj ujet, preiskovalci bodo poskušali sestaviti njegovo dolgo obdobje skrivanja, vključno s tem, kje je imel zatočišče in mrežo ljudi, ki so ga ščitili.

vir Foto: Zajem zaslona