Najbolj priljubljeno ime za dečke v Berlinu je Mohammed

ByAna Koren

19. oktobra, 2023 ,
Foto: Pexels

Najbolj priljubljeno ime za dečke v Berlinu je Mohammed

V nemški prestolnici, Berlin, je bilo lani najbolj priljubljeno ime za novorojene dečke Mohammed. S tem je ime Mohamed prehitelo ime Noah, ki je zdrsnilo na drugo mesto, medtem ko je ime Adam osvojilo tretje mesto. Pri deklicah pa je bilo na prvem mestu ime Sophia, sledili pa sta mu Emilia in Emma.

Po podatkih Društva za nemški jezik (GfdS), ki vsako leto objavi seznam najpogostejših imen, sta Emilia in Noah na vrhu seznama najbolj priljubljenih otroških imen v celotni državi. Oba sta to častno mesto zasedala že tretje leto zapored. Noah je bil na prvem mestu že od leta 2019. Med dekleti sta sledili imeni Sophia ali Sofia in Emm”, med dečki pa Matt(h)eo ali Mat(h)eo in Leon.

Zanimivost iz zvezne dežele Mecklenburg-Predpomorjanska: družina Lauterbach se je odločila svojega najmlajšega družinskega člana poimenovati po zveznem ministru za zdravje, v poskusu počastitve Karla Lauterbacha.

Po mnenju Društva za nemški jezik je v imenskih seznamih malo sprememb. Imeni Finn in Paul sta zasedli četrto in peto mesto med fanti. Elias in Emil sta se povzpela za eno mesto višje, medtem ko je Luca padel na osmo mesto. Na devetem mestu je ime Louis ali Luis, sledi pa mu Henry.

Društvo za nemški jezik (GfdS) objavlja svoj seznam najbolj priljubljenih imen že od leta 1977. Seznam je zasnovan na podatkih več kot 750 matičnih uradov po vsej državi, ki so v sistemu zabeležili skoraj milijon imen. Evidentiranih je bilo več kot 90 odstotkov vseh imen, ki so bila dodeljena v preteklem letu.

vir

Foto: Pexels

Portal24