Najbolje, da grem kar s kočijo, pravi Klakočar Zupančič

Urška Klakočar Zupančič s predsednikom avstrijskega državnega zbora Wolfgangom Sobotko. (Vir: Državni zbor)

Najbolje, da grem v tujino kar s kočijo, pravi Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v zvezi z očitki podala izjavo za medije, v kateri je navedla, da je presenečena nad absurdnostjo situacije, ki je nastala zaradi njenega obiska. Kot je pojasnila, se je 1. januarja letos udeležila bilateralnega državnega obiska v Avstriji pri predsedniku avstrijskega parlamenta Sobotki.

Gostitelj jo je v okviru obiska povabil tudi na koncert Dunajskih filharmonikov. Po koncertu je sledilo bilateralno srečanje, ki je trajalo štiri ure. Kot je pojasnila Klakočar Zupančičeva, sta se na srečanju dotaknila tudi perečih zadev, kot je dvojezičnost šol in sodišč na avstrijskem Koroškem. Pogovarjala sta se tudi o položaju slovenske manjšine v Avstriji ter o parlamentarnem sodelovanju med obema državama. 

Srečanje je predsednica Klakočar Zupančič ocenila za izjemno uspešno. Dodala je, da je zelo zadovoljna, ker so uspeli z Republiko Avstrijo ustvariti izjemno dobre odnose, kakršnih prej ni bilo. 

Glede poti je dejala, da je na Dunaj letela z vladnim falconom. To je povsem običajno, saj so številni državniki do sedaj leteli na različne državne obiske z vladnim letalom. Prepričana je, da je bilo vse v skladu z vladnimi predpisi. Kot je ponovila, ni šlo za obisk koncerta, pač pa za državniški obisk. 

“Tukaj ni nobene senzacije, kar je senzacija, je to, da so parlamentarni odnosi med državama na najvišji ravni do sedaj.”

Kaj pa ogljični odtis?

Kako ocenjuje, da se je na pot odpravila z letalom namesto z avtomobilom in s tem pustila večji ogljični odtis, je bilo eno od novinarskih vprašanj.

Še posebej, ker je to ena od tem, ki jih ves čas kot ključne izpostavlja predsednik vlade Robert Golob. Slednji med drugim za zmanjšanje ogljičnega odtis predlaga tudi manjšo potrošnjo mesa. Klakočar Zupančičeva dejala, da se je s potjo v tujino težko povsem izogniti ogljičnemu odtisu.

Kot dodaja, se zaveda resnosti tega problema, hkrati pa odgovarja, da bi v takšnem primeru bilo najbolje, da se v tujino odpelje s kočijo. 

Kot dodaja, se zave resnosti tega problema, hkrati pa odgovarja, da bi v takšnem primeru bilo najbolje, da se v tujino odpelje s kočijo. 

Preprost izračun, ki sicer temelji na različnih mednarodnih podatkih, pokaže, da avto na razdalji 380 kilometrov, kolikor znaša pot med Ljubljano in Dunajem, pridela okoli 41 kilogramov CO2, medtem ko se ocenjuje, da je ogljični odtis letala precej večji, saj naj v uri leta potnik ustvari za okoli 150 kg CO2.  

Vir: 24ur

Ne spreglejte:

Jelka Godec zastavila poslansko vprašanje o uporabi letala Falcon

Jelka Godec, poslanka in vodja poslanske skupine SDS, je zastavila poslansko vprašanje o uporabi letala Falcon. Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je namreč pred dnevi udeležila novoletnega koncerta na Dunaju. Več TUKAJ