To so najboljši psi za sprehod in celo tek!

Pri izbiri psa je ključno, da najdete pasmo, ki se ujema z vašim življenjskim slogom, še posebej, če ste ljubitelj dolgih sprehodov ali teka. Pomembno je, da se energijske ravni vašega psa ujemajo z vašimi. Zato smo se posvetovali s veterinarji in strokovnjaki za šolanje psov, da vam predstavimo seznam 10 pasem psov, ki so odlični za sprehode in tek. Preberite, da odkrijete, katera pasma je primerna za vas in vaš aktiven življenjski slog.

1. Belgijski ovčar Malinois

Elegantni, močni in mišičasti belgijski malinois veljajo za visoko zmogljive pse. Zaradi svoje atletske energije, hitrosti in učljivosti so odlični spremljevalci za tek. Njihova energija zahteva redno vadbo in tek je učinkovit način, kako jo zadovoljiti. Prav tako so zelo okretni, kar jim omogoča premagovanje ovir med tekom v naravi.

2. Nemški kratkodlaki ptičar

Nemški kratkodlaki ptičarji so še ena odlična izbira za tekače. Znani so po športnosti, vzdržljivosti in visoki ravni energije. Ti psi, vzrejeni za lov, so idealni za dolge sprehode ali tek na različnih terenih. Njihova vzdržljivost omogoča prehod več milj na dan.

3. Jack Russell terier

Če iščete manjšo pasmo, je Jack Russell terier odličen spremljevalec za krajše do srednje dolge razdalje. Majhni, a polni energije, so agilni in radi sledijo vašemu tempu. Primerni so za tek na krajše razdalje, pri čemer lahko postopoma povečujete njihovo vzdržljivost.

4. Borderski ovčar

Zvesti in ljubeči mejni ovčarji so odlični tekaški partnerji zaradi visoke ravni energije in okretnosti. Inteligentni so in se pogosto uporabljajo v pasjih športih ter delovnih vlogah. Kljub družinskemu značaju potrebujejo tako fizično kot duševno vadbo, da postanejo odlični dodatek k družini.

5. Dalmatinec

Dalmatinci niso znani samo po svoji pikčasti dlaki, ampak tudi po svoji naravni atletiki. Odlični so za zagrizenega tekača in so bili nekoč uporabljeni kot kočijaški psi, ki so tekli ob konjih. Zdrav dalmatinec lahko sledi večini profesionalnih tekačev na dolge razdalje.

6. Sibirski haski

Če ste aktivni v zimskih mesecih, je sibirski haski odlična izbira. Zgrajeni so za vzdržljivost in ohranjajo enakomeren tempo na dolgih razdaljah. Primerni so za tek v hladnem vremenu, saj jih greje gosta dvojna dlaka. Haskiji so idealni za tekače na dolge proge, saj so bili vzrejeni za vleko sani med tekom.

7. Labradorec

Labradorci so odlični spremljevalci za dolge sprehode. Čeprav niso najhitrejši, imajo dobro vzdržljivost in veliko energije. Idealni so za tiste, ki uživajo v hoji in iščejo zvestega spremljevalca.

8. Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenarji so odlični za tek vse leto. S svojimi močnimi telesi in visoko vzdržljivostjo so popolni spremljevalci za resne tekače še posebej v toplejših podnebjih. Prvotno so bili vzrejeni za lov na dolge razdalje v afriški divjini.

9. Hrt

Hrti so odlični za šprintanje in krajše teke. Zgrajeni so za hitrost in uživajo v krajših, intenzivnih aktivnostih. 30 do 60 minutni sprehod ali tek na dan je optimalen za to pasmo.

10. Whippet

Whippeti, estetsko podobni hrtom, so srednje velika pasma psov, primerna za hitre tekače. Čeprav niso tako hitri, imajo večjo vzdržljivost in so čudoviti družinski ljubljenčki.

Pri izbiri pasme upoštevajte ne le fizične lastnosti, temveč tudi temperament psa in vaše lastne preference glede dolžine in intenzivnosti aktivnosti. S pravilno izbiro boste zagotovili zadovoljstvo za oba – vas in vašega novega štirinožnega tekaškega spremljevalca.

vir Foto: Pexels Portal24