Najboljša metoda kaznovanja in zakaj je tepež največja napaka

ByAna Koren

9. januarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Odkrita najboljša metoda kaznovanja otrok, tepež je največja napaka

Slavni psiholog Mihail Labkovski je pred nekaj meseci izdal novo knjigo, posvečeno vzgoji. Knjiga je kmalu postala velika uspešnica in to z razlogom. Ponuja konkretne smernice za vzgojo otrok, ki bodo odraščali v duševno zdrave, samostojne in srečne odrasle osebe.

Labkovski ima več kot 30 let praktičnih izkušenj, revija Forbes ga je uvrstila med najbolj znane psihologe današnjega časa. V knjigi I Love and Understand: How to Raise Happy Kids (Without Going Crazy with Anxiety) analizira posebne izzive, ki jih vzgoja otroka postavlja pred starše: kaj početi v prvem letu otrokovega življenja, kako vzgajati otroka. otroka do tretjega leta, kako pristopiti k zgodnjemu otrokovemu razvoju, kako otroka pripraviti na šolo in zakaj je le ena petica v šolskem dnevniku problem.

V enem poglavju je omenil otroke, ki so bili kaznovani s tepežem. Pojasnil je, da imajo nekateri starši pozitiven odnos do telesnega kaznovanja, ker so bili tudi sami podvrženi temu načinu vzgoje v otroštvu in ne razumejo, kako “grozna” je ta tehnika.

“Bil sem tepen in nič se mi ni zgodilo”

“Ne smeš se vedno zgledovati po starših ali si jemati lastnega otroštva za zgled. Starš, ki tepe otroka, je psihično neuravnovešen, to je človek, ki ima težave z jezo in agresijo. Starš naj reši svoj problem, ne pa mimo njega,” pravi Labkovski.

Nato razloži, kaj se zgodi v otrokovi glavi, če ga starši tepejo: “Razume, da svet deluje tako, da lahko močnejši prizadene šibkejšega. Otrok misli, da ga starši nimajo radi. To je slabo. Kaj bo potem to otroka? Kako bo komuniciral? z drugimi ljudmi, z živalmi? Kako bodo vzgajali svoje otroke?”

Psiholog staršem svetuje, da se z otroki vedno pogovorijo, jim podrobno razložijo, kje in kdaj delajo napake. Ob tem naj kritike ne usmerjajo na otrokove lastnosti, temveč na njegovo dejanje.

“Naredil si nekaj slabega, a mi ni všeč takšno vedenje” ali “Res me moti, da se tako obnašaš”, sta primera stavkov, na katere se starši lahko osredotočijo.

Ni treba kričati

Labkovski tudi svetuje, da se z otrokom pogovarjate z normalnim tonom in ne kričite nanj, tudi če je naredil kaj slabega. Ton glasu naj bo nežen, a odločen. Ni nujno, da kazen spremljajo kričanje, jezne kretnje in jezen obraz. Poudaril je tudi, kakšne kazni so po njegovem mnenju sprejemljive.

“Mislim, da je popolnoma sprejemljivo, da otroku odrečemo igrače, pripomočke ali druge materialne dobrine ali obisk zabavne prireditve. Narobe je, če mu odrečemo čas na svežem zraku ali ga damo v hišni pripor,” je poudaril.

Pri kaznovanju morata sodelovati oba starša

Psiholog poudarja, da je v družini potrebna solidarnost, torej da mama in oče ne smeta imeti nesoglasij in naj kaznujeta vse otroke enako. V nasprotnem primeru bo en otrok spoznal, da lahko naredi vse, drugi pa nič, kar bo vodilo v manipulacijo.

“Starši velikokrat mislijo, da otrok nekatere stvari naredi namenoma ali iz kljubovanja. Res je, da v 99 odstotkih primerov otroci nekatere stvari počnejo nenamerno, torej brez slabih namenov. Če otroka kaznuješ brez pojasnila, 90 odstotkih primerov iz tega ne bo potegnjen noben zaključek,” je zaključil psiholog.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Montessori stavki, ki bi jih moral poznati vsak starš

Maria Montessori je bila vzgojiteljica, ki je po mnenju mnogih izboljšala naš način razmišljanja o vzgoji otrok. Italijanka je znana po oblikovanju modrih in učinkovitih pravil, ki lahko vsakemu staršu pomagajo vzgojiti srečnega otroka. Vzgoja Montessori po Montessori v gibanju temelji na odnosu med staršem in otrokom, ki temelji na zaupanju in vključuje določene stavke, ki bi jih moral pri vzgoji uporabljati vsak starš… več tukaj.