Najboljša živila, ki pomagajo preprečiti povečanje telesne teže zaradi stresa

Čeprav je mehanizem za povečanje telesne teže zaradi stresa večplasten, obstaja več pomembnih dejavnikov, od katerih so mnogi povezani s hormonskimi spremembami.

Stres se lahko v telesu manifestira na različne načine. Nekateri opazijo težave s spanjem, spet drugi doživijo spremembe v prehranjevalnih navadah skupaj z različnimi drugimi simptomi, ki so pogosto povezani s stresom. Če stres traja dlje časa, lahko pride do povečanja telesne mase. 

Hormonske spremembe zaradi stresa lahko negativno vplivajo na telo, kar lahko vpliva tudi na težo, opozarjajo strokovnjaki. Poleg tega je kortizol hormon, ki se sprošča v telesu v obdobjih stresa. Zato se kortizol pogosto imenuje “hormon stresa”. Vendar kortizol opravlja številne druge funkcije v telesu, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka in glukoze v krvi, in raziskave kažejo, da so visoke ravni kortizola pogosto povezane z debelostjo.

Medtem ko bi moralo biti obvladovanje stresa prednostna naloga, lahko vaša izbira hrane vpliva tudi na vašo težo in vam pomaga pri uravnavanju teže v stresnem obdobju.

Da bi se kar najbolje izognili povečanju telesne teže zaradi stresa, so dietetiki izbrali šest zdravih živil, ki vam bodo pri tem pomagala, to so:

  • sadje
  • zelenjava
  • cela zrna
  • stročnice
  • jogurt
  • ribe

vir Foto: Pexels

10 minut te dejavnosti na dan porabi kalorije in pospeši hujšanje

Tek je ena izmed najbolj priljubljenih oblik vadbe. Morda je tudi razlog, zakaj v ZDA vsakodnevno teče približno 60 milijonov posameznikov. Primarni motiv večine je izboljšanje telesne pripravljenosti. Raziskave medtem kažejo, da skoraj 80 odstotkov tekačev v Ameriki teče zato, da ostanejo v formi ali da ohranijo zdravje. Obstaja veliko neverjetnih prednosti teka in vse, kar potrebujete, je 10 minut na dan… več tukaj.