Najboljše domače zdravilo: Piščančja juha z rezanci

Piščančja juha nas spremlja že dolgo, dolgo in že stoletja velja za ljudsko zdravilo za zdravljenje simptomov prehlada in z njim povezanih stanj. Ljudje jo uživajo že od udomačitve perutnine v jugovzhodni Aziji pred deset tisoč leti. Od takrat piščančjo juho uživajo različne kulture po svetu, pri čemer je vsaka dodala svoje edinstvene okuse in sestavine.

Vemo, da so imeli tudi stari Grki svojo različico kokošje juhe, za katero so verjeli, da ima zdravilne lastnosti. V novejšem judovskem izročilu se kokošja juha s cmoki pogosto imenuje “penicilinska”.

Ne glede na to, ali imate radi piščančjo juho ali ne, ni zanikati, da se je ta jed zapisala v srca ljudi po vsem svetu kot eden glavnih tolažilnih obrokov v mrzlih, deževnih in bolniških dneh. Tudi pri nas, v Sloveniji je zelo priljubljena piščančja obara, preprosta, a bogata piščančja juha z veliko zelenjave in žličniki, ima status univerzalnega domačega zdravila.

Piščančja juha z rezanci

Za pripravo piščančje juhe z rezanci potrebujete piščančjo osnovo, kuhano in narezanih piščančjih prsi, na kocke narezanega korenje, na kocke narezane zelene, drobno sesekljane čebulo, nekaj mletega česna, timijan, lovorov list, sol, poper in domače jajčne rezance. 

V velikem loncu iz piščanca in zelenjave skuhajte bistro juho. Ko je juha kuhana jo začinite, precedite in v njej po navodilih na embalaži skuhajte rezance.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Domače testenine, ni zapleteno, le pravila 1:100 se držite

Za prave testenine je pomembno imeti potrpežljivost in ne obupati, tudi, če se vse drobi. Izšlo se bo brez skrbi, bolele vas bodo roke, potili se boste a je vredno. Delamo v razmerju 1 jajce in 100 gramov gladke moke.

Morda se na prvi pogled zdi nemogoče, a z malo truda in časa boste dobili testo popolne konsistence, iz katerega bodo kasneje nastali čudoviti svilnati rezanci. Rezanci so lahko tanjši, debelejši, kakor želite… več tukaj.

By A.K.

Komentar: