Najboljši božični sejmi, ki jih ne smete zamuditi!

Najboljši božični sejmi, ki jih ne smete zamuditi!

Božični sejmi s svojim prazničnim vzdušjem so postali svetovni fenomen, ki izvira iz prvega decembrskega sejma na Dunaju leta 1298. Ti sejmi so zdaj stalnica v številnih svetovnih destinacijah, od Nemčije do Singapurja, in pogosto postanejo pomembne turistične znamenitosti.

Letos bodo obiskovalce navdušili številni priznani božični sejmi po vsem svetu. Tukaj je nekaj zanimivosti:

Dunajski božični sejem (Wiener Christkindlmarkt), Avstrija

Na Dunaju med 20 božičnimi tržnicami v mestu izstopa Wiener Christkindlmarkt. Ta dogodek, ki se nahaja na trgu Rathausplatz in je znan tudi pod imenom Dunajski sanjski božični sejem, združuje tradicijo z očarljivostjo. Najpomembnejši so vožnja s severnimi jeleni, veliko rusko kolo in klasične jaslice. Tržnica deluje od 10. novembra do 26. decembra. Vključuje 150 kvadratnih metrov veliko otroško drsališče. Poleg tega je drevo src, javor, okrašen z bleščečimi srčki, idealna fotografska kulisa. Obiskovalci lahko med številnimi stojnicami uživajo v avstrijskih klobasah, medenjakih in domačem božičnem punču.

Baselski božični sejem, Švica

V Švici izstopa božični sejem v Baslu, ki je znan kot največji in verjetno najbolj impresiven. Na trgu Barfusserplatz in Munsterplatz je razdeljen na dva dela in vključuje več kot 150 čudovito okrašenih stojnic z božičnimi začimbami, okraski in svečami. Na tržnici, ki deluje od 23. novembra do 23. decembra, je tudi božični pravljični gozd z dejavnostmi, kot sta okraševanje medenjakov in sveč. Pomembne znamenitosti na tem območju so sestavljene iz več zanimivih dejavnosti. Najprej se lahko obiskovalci povzpnejo na stolp svetega Martina, ki ponuja panoramski razgled na osvetljeno staro mestno jedro. Poleg tega je tu 13 metrov visoka božična piramida, v kateri se lahko posamezniki posladkajo s kuhanim vinom.

Božični sejem v Strasbourgu, Francija

Božični sejem v Strasbourgu je od svoje ustanovitve leta 1570 postal eden najstarejših in najbolj očarljivih v Evropi. Razprostira se na desetih lokacijah, vključno z otokom Grande Île, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, in obiskovalce osupne s tisoči božičnih lučk in okraskov. Vsako leto privabi več kot dva milijona ljudi, trg pa se ponaša z več sto lesenimi hišicami, ki prodajajo vse od prazničnih okraskov do lokalnega alzaškega vina. Vrhunec je trg Kleber, kjer veličastno stoji veliko božično drevo. Obiskovalci lahko raziskujejo tudi prikupne mestne uličice in slikovite trge ter odkrivajo nešteto čarobnih znamenitosti. Trg poteka od 24. novembra do 24. decembra.

Bruseljska zimska čudesa, Belgija

Zimska čudesa v Bruslju spremenijo mesto v praznično središče, ki je bolj podobno festivalu kot tradicionalni tržnici. Ta pomembna belgijska prireditev poteka na več lokacijah, med drugim na Bourse, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine in Marche aux Poissons. Najpomembnejši dogodki so spektakularna svetlobna in zvočna predstava, drsanje na ledu, vožnje in približno 200 hišic, v katerih ponujajo dobrote, kot so kuhano vino, belgijsko pivo in vaflji. K čarobnosti pripomore tudi visoko božično drevo na trgu Grand Place. Dogodek traja od 24. novembra do 31. decembra.

Božični sejmi v starem mestu in na Vaclavovem trgu, Praga, Češka

Praga se za božič spremeni v zimsko čudežno deželo, praznični duh mesta pa se odraža na trgih, zlasti na Staromestnem in Vaclavskem trgu. Priročno je, da so ti trgi med seboj oddaljeni le peš, zato lahko obiskovalci v enem dnevu doživijo oba. Staromestni trg oživi z živimi predstavami, plesnimi nastopi in ustvarjalnimi delavnicami, medtem ko na Vaclavovem trgu najdete vrsto ročno izdelanih daril in lokalnih dobrot, kot sta klobasa (češka klobasa) in kuhano vino. Ti trgi so odprti od 2. decembra do 6. januarja 2024.

Sejem Santa Llucia, Barcelona

Barcelonski sejem Fira de Santa Llucia, ki je bil ustanovljen leta 1786, je z enodnevnega dogodka prerasel v tritedenski sejem, ki praznuje praznik Santa Llucia 13. decembra. Ta živahen trg, ki se nahaja pred barcelonsko katedralo, je razdeljen na štiri dele. Obiskovalci si lahko ogledajo vrsto jaslic in figuric. Hkrati lahko odkrijejo pestro izbiro naravnega in umetnega zelenja in rastlin ter si ogledajo ročno izdelane izdelke in nakit. Poleg tega je območje namenjeno glasbenim instrumentom, med katerimi so na prvem mestu “simbombe”. Sejem je znan po prazničnih dejavnostih, zlasti po pripovedovanju zgodb in božični paradi. Poleg tega se na sejmu predstavlja “caga tio”, značilna tradicija božičnega drevesa. Pri tej tradiciji drevo, ki spominja na piñato, ob udarcu s palico sprosti sladkarije in darila. Sejem traja od 24. novembra do 23. decembra.

I Mercati Natale, Piazza Santa Croce, Firence

Na trgu I Mercati Natale, ki je postavljen pred čudovito kuliso frančiškanske bazilike Santa Croce, se združujejo nemške in italijanske božične tradicije. Ta tržnica, ki izvira iz Heidelberga v Nemčiji, ponuja čudovito mešanico italijanskih dobrot, kot so panforte, in klasičnih nemških dobrot, kot so medenjaki in štrudelj. Na bližnjem trgu Piazza del Duomo so na ogled spektakularne jaslice in veliko božično drevo, ki se tradicionalno prižge pred praznikom brezmadežnega spočetja 8. decembra. Ta očarljiv sejem poteka od 18. novembra do 17. decembra.

Advent v Zagrebu, Hrvaška

Advent v Zagrebu, ki ga je revija European Best Destinations tri leta zapored imenovala za “najboljšo destinacijo za božični sejem”, je praznično čudo. Hrvaška prestolnica gosti približno 25 božičnih trgov z živimi jaslicami, ledenimi skulpturami, koncerti na prostem, pop-up bari in edinstvenim božičnim tramvajem z Božičkom in njegovimi škrati. Območje “fuliranje” je središče ulične hrane, plesa in zabave v živo. Ta čarobni dogodek traja od 2. decembra do 7. januarja 2024.

Božič v Tivoliju, København, Danska

Vrtovi Tivoli v Københavnu, za katere pravijo, da so navdihnili Disneyland, so še posebej čarobni ob božiču. Z več kot tisoč okrašenimi božičnimi drevesi, sejemskimi atrakcijami in tradicionalno skupino Pixie Band Tivoli ponuja edinstveno zimsko doživetje. Med najpomembnejše dogodke sodijo vsakoletna Lucijina procesija 13. decembra z več kot 100 dekleti v paradi s svečami ter spektakularni ognjemeti 25. in 26. decembra ter na silvestrovo. Božič v Tivoliju traja od 19. novembra do 31. decembra in se zaključi 24. decembra.

Božični sejem v Talinu, Estonija

Talinski božični sejem v Estoniji, ki je sodoben pristop k tradiciji evropskih božičnih sejmov, vsako leto poteka na Mestnem trgu. Na njej so na voljo različne stojnice s tradicionalnimi estonskimi jedmi, obrtniškim kruhom in izdelki domače obrti. Zabavni program vključuje vrtiljake, zimsko jamo in prihod Božička na saneh s severnimi jeleni. Plesne skupine in pevski zbori redno nastopajo, kar prispeva k prazničnemu vzdušju. Osrednji del sejma je božično drevo, katerega tradicija sega v leto 1441. Tržnica leta 2023 bo potekala od 1. decembra do 7. januarja 2024.

Božični sejem Skansen, Stockholm

Božični sejem Skansen v Stockholmu ima tradicionalni čar. V najstarejšem muzeju na prostem na svetu na otoku Djurgarden predstavlja švedsko kulturo s prazničnim pridihom. Zgodovinske hiše muzeja so živahno okrašene, mize pa so pogrnjene za božično večerjo. Obiskovalci se lahko udeležijo božičnih delavnic, prikazov obrti in plesnih iger ob drevesu na trgu Bollnäs. Trg je odprt ob petkih, sobotah in nedeljah od 24. novembra do 17. decembra.

Tuomaan Markkinat, Helsinki

Tuomaan Markkinat na senatnem trgu v Helsinkih ponuja značilno skandinavsko božično doživetje. Na tržnici, ki se nahaja v bližini kipa cesarja Aleksandra II., so starinski vrtiljak in stojnice s tradicionalnimi božičnimi dobrotami, glogijem (finskim kuhanim vinom) in izdelki domače obrti. Otroške atrakcije vključujejo Božička v njegovi leseni koči in praznične dejavnosti, kot je okraševanje božičnih piškotov. Na tržnici je tudi impresivno prizorišče za hrano z vrhunskimi restavracijami. Trg je odprt od 1. do 22. decembra.

Trg Vörösmarty in božični sejem svetega Štefana, Budimpešta, Madžarska

V Budimpešti sta dva večja božična sejma: božični sejem v baziliki svetega Štefana in božični sejem na trgu Vörösmarty. Adventna bazilika v baziliki svetega Štefana ponuja 3D svetlobne predstave, ki so projicirane na baziliko, dopolnjuje pa jih približno 150 stojnic s sladkarijami, vinom ter umetniškimi in rokodelskimi izdelki. Trg Vörösmarty v središču mesta vsako leto obišče več kot 800 000 obiskovalcev, znan pa je po velikanskem adventnem koledarju in madžarskih dobrotah, kot sta langos in dimnikarska torta. Oba trga sta odprta od 17. novembra do 1. januarja 2024.

Christkindlesmarkt and Gendarmenmarkt, Germany

Nemčija, znana po svojih zimskih sejemih na prostem, gosti nekatere najstarejše in najbolj priljubljene praznične sejme v Evropi. Berlin, glavno mesto, ponuja približno 80 sejmov, pri čemer se Gendarmenmarkt izstopa kot opazen vrhunec. Vmeščen med Französischer Dom in Deutscher Dom je Gendarmenmarkt slikovit labirint lesenih kočic, ki prodajajo tradicionalne dobrote, kot so Bratwurst, kuhano vino, medenjaki in edinstvena božična darila. Ponoči se sejem spremeni v živahen prizorišče za koncerte s plesnimi in glasbenimi nastopi.

V Nürnbergu, drugem največjem bavarskem mestu, je zgodovinski Christkindlesmarkt, ki sega v 16. stoletje, pomembna atrakcija. Med božičnim časom glavni tržni trg zaživi s približno 200 stojnicami, ki vsako leto privabijo približno dva milijona obiskovalcev. Ta sejem je ključni dogodek v koledarju Nürnberga in ponuja živahno in praznično vzdušje.

Nürnberški Christkindlesmarkt 2023 poteka od 1. decembra do 24. decembra, medtem ko je Gendarmenmarkt v Berlinu odprt od 27. novembra do 31. decembra.

Hyde Park Winter Wonderland, London

Zimsko čarobnost v Hyde Parku v Londonu, ki je stalnica od leta 2005, je ena izmed najbolj pričakovanih zimskih prireditev v Veliki Britaniji. Vsako leto privablja velike množice obiskovalcev in ponuja več kot 200 voženj, vključno s 70-metrskim kolesom, ter se ponaša z največjim zunanjim drsališčem v Veliki Britaniji. Obiskovalci lahko uživajo tudi v stojnicah s kuhanim vinom, delavnicah za izdelavo ledenih skulptur, cirkuskih predstavah, živi glasbi v baru Fire Pit ter različni izbiri hrane v vasici s hitro prehrano. Prireditev bo potekala od 17. novembra do 1. januarja 2024.

Krakow Christmas Market, Poland

Božični sejem v Krakovu na Poljskem, eden največjih v Evropi, se razprostira po Rynek Glowny, mestnem osrednjem trgu. Postavljen ob čudovitem ozadju bazilike sv. Marije in renesančne Krpice, je sejem tradicija že od začetka 14. stoletja. Obiskovalci se lahko razvajajo s poljskimi specialitetami, kot je kiełbasa (klobasa), nakupujejo ročno izdelane izdelke in uživajo v živi glasbi ljudskih skupin ter pevcev božičnih pesmi. Sejem vključuje tudi tekmo za najlepšo jaslice, ki jih ustvarjajo domačini pri kipu Adama Mickiewicza, pri čemer se vsako leto izbere zmagovalca. Sejem poteka od 24. novembra do 1. januarja 2024.

Christmas Wonderland at Gardens by the Bay, Singapore

Božični čarobnosti Singapurja v Vrtovih ob zalivu, ki zdaj praznuje svoje deseto leto, še naprej narašča v priljubljenosti. Pokriva več kot 27.000 kvadratnih metrov in razdeljen na tri območja, dogodek ponuja vrsto atrakcij, vključno s sejmom voženj, božičnim vlakom, svetlobno-zvočnimi predstavami, zabavnimi igrami in živimi nastopi. Med vrhunci so 20-metrski Spalliera, navdihnjen z Mesolskim gradom v Italiji, ter Pot luči s 75.000 žarnicami. Dogodek je odprt od 1. decembra do 1. januarja 2024.

The Distillery Winter Village, Toronto

Zimska vas Destilarniškega okrožja v Torontu, nekoč znana kot Torontski božični sejem, ponuja prijetno in edinstveno izkušnjo v zgodovinskem destilarniškem okrožju. Ta intimni sejem vključuje stojnice, ki ponujajo različne izdelke, prodajalce hrane, petje božičnih pesmi, iskanje piškotkov iz medenjakov in 15-metrsko božično drevo. Obiskovalci lahko raziskujejo različno obrtno hrano, ročno izdelana darila in praznične napitke. Odprto vsak dan (razen 25. decembra) od 16. novembra do novega leta, je ta sejem očarljiva destinacija za praznične prireditve.

Zimska vas v Bryant Parku, New York

Bryant Park na Manhattnu se vsako leto spremeni v čarobno zimsko vas. Ta znamenita tržnica na prostem ima več kot 150 edinstvenih stojnic in 17.000 kvadratnih metrov veliko drsališče, ki je brezplačno za vse, ki imajo lastne drsalke.

Ob drsališču je The Lodge, eklektična živilska dvorana z različnimi restavracijami, zunanjim pivskim vrtom in koktajl barom. V bližini je fontana Josephine Shaw Lowell Fountain, ki postane zamrznjen spektakel in še poveča zimski čar. Zimska vas Bank of America v Bryant Parku je odprta od 27. oktobra do 3. marca 2024.

Christkindlmarket Chicago

Od leta 1996 Christkindlmarket Chicago prinaša delček tradicionalnega nemškega božičnega sejma iz Nürnberga v Chicago. Ta priznana tržnica se razprostira na trgih Daley Plaza, Gallagher Way na igrišču Wrigley Field in RiverEdge Park v Aurori in ponuja zabavo v živo ter številne stojnice z nemškimi dobrotami, kot so klobase in vroče začinjeno vino, ter ročno izdelanimi okraski.

Vstop je brezplačen. Za bolj priročno izkušnjo je ob koncih tedna na trgu Daley Plaza na voljo vstopnica za hiter vstop v vrednosti 25 USD. Christkindlmarket Chicago je odprt od 17. novembra do 24. decembra.

Vir foto: Pexels Biznis24