Najboljši film na Liffe 2023: Tri tisoč oštevilčenih opek

Na letošnjem filmskem festivalu Liffe je bil podeljen prestižni vodomec, glavna nagrada v sekciji Perspektive, filmu Tri tisoč oštevilčenih opek, ki ga je režiral Madžar Adam Csaszi. Ta drzni in formalno igrivi film je osvojil srca mednarodne žirije, sestavljene iz Ize Strehar, Agrona Domija in Luisa Fulvio Baglivija, ki so ga opisali kot črno komedijo z izvirnim scenarijem, ki spodbuja gledalce k razmisleku brez predsodkov.

Vodomca za najboljši prvenec ali drugi film je izbrala ista žirija, ki je filmu Tri tisoč oštevilčenih opek podelila glavno nagrado. Nagrado za najboljši kratki film je podelila žirija v sestavi Petje Labović, Jelene Maksimović in Milana Šimaneka filmu Dežela gora Olge Kosanović. Njihova odločitev je temeljila na empatičnosti, ki jo je film vzbudil pri gledalcih s svojo preprostostjo, ganljivimi posnetki in odlično igralsko zasedbo.

Nagrada fipresci

Nagrado fipresci, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, so namenili filmu Lola, ki ga režira Irec Andrew Legge. Ta ambiciozen in inovativen prvenec je prepoznan po svojem drznem vizualnem slogu, prevzemajoči pripovedi ter domiselni uporabi arhivskih posnetkov, ki nagovarjajo globoke etične dileme.

Mladinska žirija programa Kinotrip je za najboljši film izbrala ameriški film Sladki vzhod, režiran s strani Seana Pricea Williamsa. Ta referenčno bogat film ceste pravljičnih razsežnosti je navdušil s svojo sanjaško vizualno ravnjo, ki vodi v absurde, ter postavlja družbena vprašanja, ki gledalce spodbujajo k razmišljanju.

Nagrada žirije art

Nagrada žirije art kino mreže Slovenije je šla finskemu filmu Štirje mali odrasli Selme Vilhunen, ki je s svojo mešanico drame in komedije premišljeno prikazal, kako se ljubezenski trikotnik lahko razvije v kvadrat. Film odlikuje odlična glavna igralka in močna podpora soigralcev, pa tudi osvetlitev, fotografija in glasba.

Nagrada občinstva, zmaj, je bila letos podeljena dokumentarnemu filmu Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu. Ta navdihujoč glasbeni dokumentarec pripoveduje zgodbo prebivalcev obleganega Sarajeva, ki so med vojno ohranjali človečnost in upanje preko glasbe ter se povezali s skupino U2, ki je postala njihov glasnik.

Programski direktor festivala, Simon Popek, je poudaril, da je bila letošnja izdaja festivala uspešna, saj je privabila veliko obiskovalcev, kar je preseglo lansko število. Glede nagrajenih filmov je izrazil svojo podporo vsem desetim naslovom ter poudaril, da so vsi enakovredni, ne glede na zmagovalca.

Tri tisoč oštevilčenih opek, ki je v Orbanovi Madžarski nastal v težavnih razmerah, je po njegovih besedah eden izmed najdrznejših in najbolj igrivih filmov, ki si zasluži priznanje. Nagrada občinstva zmaj, ki jo je letos prejel dokumentarni film Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu, pa je prejela izjemno visoko oceno, kar je redkost.

vir

Foto: Liffe

Portal24