Najboljši in najbolj  čokoladno penasti soufle

Soufle ( soufflé ) je pečena jajčna jed, ki izvira iz Francije. Beseda soufflé izhaja iz francoskega glagola souffler, ki pomeni pihati ali napihniti. V kombinaciji z različnimi drugimi sestavinami ga lahko postrežemo kot slano ali sladko jed. Kot sladica je sufle čarobna, zračna, okusna in kompleksna poslastica, ki odlično zaokroži vsak obrok.

Za pripravo sladice boste potrebovali pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili tri porcije.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 15 g masla
  • 1 žlica navadne moke
  • 130 g hladnega mleka
  • 100 g sesekljane temne čokolade
  • Ščepec soli
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 rumenjak
  • 2 beljaka
  • 3 žlice sladkorja
  • Kakav za okras
  • Maslo (za mazanje posode)
  • 2 žlici sladkorja za skodelice (za skodelice)

Postopek priprave

Pekače dobro namastite z maslom, pečico pa segrejte na 200 stopinj. V manjši kozici raztopite maslo, dodajte moko in z metlico mešajte približno eno minuto. Nato dodajte mleko in mešajte toliko časa, da se zmes nekoliko zgosti in postane gladka. 

Dobljeno mešanico prelijte čez nasekljano čokolado in dodajte ščepec soli ter vanilijev ekstrakt. Mešajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi. Kratek čas pustite, da se ohladi, nato pa v še toplo zmes vmešate rumenjaka. 

V ločeni skledi na srednji do visoki hitrosti ob postopnem dodajanju sladkorja mešajte beljake v trd sneg. 1/3 beljakovega snega z lopatko nežno vmešajte v stopljeno čokolado. Dodajte preostanek in na kratko premešajte, da se sestavine povežejo. 

Dobljeno zmes z žlico razporedite v pripravljene posodice, pri čemer pustite na vrhu malo prostora. S palcem ali papirnato brisačo nežno potegnite po notranjem robu pekača, da ustvarite približno 2 cm prostora med vrhom pekača in čokoladno mešanico. To bo pomagalo, da se soufle dvigne. Posode prestavite v pekač in pecite 12 do 15 minut.  

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Sočna bučna torta z maslenim prelivom in pekan orehi

Ta slastna torta je kombinacija sladkega in sočnega bučnega biskvita, sladke smetane in maslenega preliva iz pekan orehi. Postrezite jo ob čaju ali kavi. Za pripravo slastne torte boste potrebovali okoli urico časa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štirinajst koščkov… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Najboljši in najbolj čokoladno penasti soufle”
  1. […] Soufle ( soufflé ) je pečena jajčna jed, ki izvira iz Francije. Beseda soufflé izhaja iz francoskega glagola souffler, ki pomeni pihati ali napihniti. V kombinaciji z različnimi drugimi sestavinami ga lahko postrežemo kot slano ali sladko jed. Kot sladica je sufle čarobna, zračna, okusna in kompleksna poslastica, ki odlično zaokroži vsak obrok… več tukaj. […]

Komentar: