Najboljši način za preprečevanje plesni v vaši kopalnici

Ko v kopalnici teče tuš, splakuje se stranišče in odpira pipa, je zrak v njej nenehno preplavljen z delci vode. In na žalost več vlage pomeni več možnosti, da se plesen prikrade in začne rasti v naših varnih zavetjih. Potrebno je le 24 do 48 ur, da spore plesni poženejo korenine in se razširijo. Pri tem v zrak sprostijo več spor. Ko se nekatere vrste počutijo ogrožene, sproščajo tudi mikroskopske delce, imenovane mikotoksini. To je dvojna škoda za kakovost zraka v zaprtih prostorih in vaše zdravje. Zato je pomembno, da v kopalnici ves čas vzdržujemo dober pretok zraka. To zahteva aktivno zamenjavo zraka, napolnjenega z vlago, z bolj suhim zrakom zunaj prostora. Manj vlage pomeni manj možnosti za rast in širjenje plesni.

Tukaj je nekaj najboljših nasvetov za vzdrževanje dobrega pretoka zraka v vaši kopalnici po tuširanju oziroma kopanju.

Kopalnice z ventilatorji

Če imate izpušni ventilator, ga vključite, ko se odpravite v kad ali tuš. Ventilator bo pomagal črpati zrak, bogat z vlago, iz kopalnice in ga mora črpati zunaj vašega doma. Profesionalni nasvet: dobro pravilo je, da se prepričate, ali se kanal izpušnega ventilatorja ne odvaja na mesto, kot je notranjost podstrešja. Ko se ta topel zrak, bogat z vlago, sreča s hladno površino, lahko povzroči kondenzacijo in potencialno povzroči rast plesni.

Po končanem kopanju naj bo ventilator vključen vsaj 30 minut, da zagotovite, da odstranite čim več vlage. Ves ta zrak, napolnjen z vodo, je treba zamenjati, zato je naslednji korak, da odprete vrata. To bo omogočilo, da bo bolj suh zrak od zunaj vstopil v prostor in nadomestil vlažen zrak, ki je bil izgubljen v zračniku, kar bo pomagalo vzdrževati nižjo vlažnost in preprečiti kondenzacijo. Če živite v stanovanju s sostanovalci ali vam ni prijetno odpirati vrata, bo tudi odprto okno pomagalo.

Kopalnice z okni, vendar brez ventilatorja

Za te kopalniške nastavitve je najboljši način za ustvarjanje pretoka zraka ta, da odprete okno takoj, ko se začnete kopati ali tuširati. To bo začelo sproščati zrak, napolnjen z vlago, v območje zunaj kopalnice. Po tem bo naslednja poteza ta, da odpreš kopalniška vrata. Spet bo to ustvarilo pretok zraka po celotnem prostoru z uporabo suhega zraka od drugod v vašem domu.

Kopalnice brez oken in brez ventilatorja

Te so bolj zapletene, vendar jih ni nemogoče rešiti. Najbolje je, da investirate v razvlažilec in ga vklopite vsakič, ko začnete s kopalniškim postopkom. Ta stroj bo filtriral vso vodo iz zraka, ki je dodan iz prhe, stranišča ali pipe v umivalniku. Odpiranje vrat, kolikor je le mogoče, bo pripomoglo tudi k boljšemu pretoku zraka v kopalnici in nadaljnjemu kroženju bolj suhega zraka po prostoru.

Razvlažilci zraka niso odlični le za kopalnice brez oken ali ventilatorjev. Če sledite zgornjim korakom, vseeno vlažnost ostaja visoka. Razmislite o naložbi v enega od teh strojev in z njim odstranite več te odvečne vlage.

Zaključek

Nihče se ne želi družiti s plesnijo, medtem ko se pripravlja na delo ali sprošča po napornem dnevu. Dodajanje majhnih preventivnih korakov, kot so ti, v vašo kopalniško rutino, je odličen način, da pomagate ohraniti svoje zatočišče čisto in zdravo za vas in vašo družino.

vir Foto: Pexels Portal24