Najboljši načini, kako se upreti spontanim nakupom in prihraniti

Se tudi vi nenehno obremenjujete s svojimi financami in spontanim nakupom? Ne glede na finančno stanje je jasno, da sta denar in duševno zdravje tesno povezana, a ne na način, kot si ga predstavljate sami.

Na naše upravljanje z denarjem v veliki meri vplivajo naša čustva, tudi razpoloženje. 

Prekomerna poraba in impulzivno nakupovanje sta pogosta mehanizma za spopadanje z neprijetnimi občutki. Tudi raziskave potrjujejo, da je večja verjetnost, da bomo zapravili denar, kadar smo pod stresom.

Zapravljanje denarja namreč nudi takojšnje zadovoljstvo, ki sproži sprostitev dopamina po telesu. Toda ko učinek tega hormona izzveni, ostanemo tam, kjer smo začeli, le da tokrat z nekaj dodatnega občutka krivde ali stresa. Kako izstopiti iz začaranega kroga in si zagotoviti finančni mir?!

Zgradite močne denarne navade

Za začetek se zavedajte svojih čustev, občutkov.  Preden se odpravite v trgovino ali odprete nakupovalno aplikacijo, se ustavite.

Kako se počutite? Ste lačni, osamljeni, jezni, vznemirjeni? Le utrujeni? Zavedanje, da je zapravljanje le odziv na nelagodje, vam bo pomagalo to vedenje spremeniti.

Poiščite druge načine za dosego dobrega počutja

Sprva bo težko prekiniti impulzivno nakupovalno navado. A ko ugotovite, da nakupujete le zato, da bi prikrili slabo voljo ali negativna čustva, je čas, da razmislite tudi o drugih načinih za dosego zadovoljstva.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pet najboljših napitkov za hitrejše topljenje trebušne maščobe

Pet najboljših napitkov za hitrejše topljenje trebušne maščobe. Pitje visokokaloričnih pijač, kot so gazirane pijače, pivo in razni napitki, lahko povzroči povečanje telesne mase tako enostavno kot pogosto obiskovanje restavracij ali naročanje hitre hrane… več tukaj.

By A.K.

Komentar: