Najboljši nasvet kako zaščititi kožo, če telovadite v mrazu

ByAna Koren

16. januarja, 2023 , ,

Najboljši nasvet kako zaščititi kožo, če telovadite v mrazu

Gibanje na prostem prinaša številne prednosti, a je potrebno zaščititi kožo. Če pozimi redno tečete, kolesarite ali hodite na prostem, boste bolj kot kdaj koli prej opazili neprijeten občutek zategnjenosti kože obraza, razpokane ustnice.

Kot največji človeški organ kožo negujete vsak dan, še posebej poleti, ko pazite, da je ne opeče sonce in jo hidrirate. Kako pa zanjo skrbite pozimi? Ali veste, kaliko je verjetnosti, da bo koža pozimi bolj suha zaradi različnih zunanjih dejavnikov, kot so ogrevanje, nizka vlaga, nenadne spremembe temperature, ko greste iz toplega na mraz, veter itd…?

Na srečo še ni vse izgubljeno in obstajajo lepotni koraki, s katerimi lahko uživate v vadbi na prostem, ne da bi si uničili kožo

Kaj je kožna pregrada in kako jo zaščititi?

Zaščita vaše kože se začne z zdravo kožno pregrado. Najprej pa je treba določiti kožno bariero. Sestavljena je namreč iz kožnih celic in lipidov, kombinacija maščobnih kislin, ceramidov in holesterola ter pomaga zaščititi kožo pred zunanjimi dejavniki, ki slabo vplivajo nanjo. Torej, za zdravo kožo pozimi je, tako kot poleti, pomembna hidracija. Hidracija je ključ do zdrave kožne pregrade.

Tudi pozimi, ko greste ven, se pred odhodom od doma namažite z zaščitnim faktorjem, počakajte nekaj minut in nato nanesite vlažilno kremo. Poleg tega je pomembno, da odraža naravni pH kože, da preprečimo vnetje, draženje in suhost.

Verjetno ste že pomislili, da lahko poleti in pozimi uporabljate isto lepotno rutino, vendar to ni čisto res. Poleti je koža naravno mastna in so potrebni lažji izdelki z vlažilnimi sestavinami. Pozimi izberite bogate kreme (z maslom, olji, arniko) ali po potrebi celo olja. Odvisno koliko časa imate za rutino nege kože. Lahko naredite le tri korake ali veliko več.

Čiščenje obraza, zaščitni faktor in vlaženje s kremo je vsekakor obvezno. Dvakrat na teden si obraz negujte z masko. Če imate čas in obožujete negovalne izdelke, si privoščite nekaj več korakov za nego obraza (čiščenje, tonik, serum, krema, zaščitni faktor, vitamin retinol , maska, krema za oči…).

Ni vse v obrazu

Ker je koža pozimi praviloma suha, ne pozabite na uporabo balzama za ustnice in losjona za telo ter kreme za roke. Dobro bi bilo, da bi se izogibali tuširanju z vrelo vodo. Na rokah bi morali imeti čiste rokavice (bodisi za kolo ali proti mrazu) in se z njimi ne dotikati obraza.

V primeru večjih reakcij, kot so rdečina, ki ne izgine, suhost, ki jo spremlja neprijeten občutek, pa obvezno obiščite dermatologa.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Je vazelin dober za vaše ustnice?

Verjeli ali ne, obstaja pravi način, kako nahraniti svoje ustnice s tem bistvenim izdelkom! V hladnih zimskih mesecih so izsušene, razpokane in razpokane ustnice pogosta skrb vseh.

Vazelin je za vaše ustnice najboljša izbira, saj lahko gosto vlažilno sredstvo zgladi vaše ustnice ter odpravi suhost in razpokanost. Prav tako svetujemo, da ob razpokanih ustnicah ne uporabljate izdelkov, kot so šminke ali glosi, saj lahko poslabšajo težavo… več tukaj.