Najboljši razlogi zakaj okrasiti svoj dom s sobnimi rastlinami

Škodljive spojine lahko znatno zmanjšate, če bivalni prostor obogatite s sobnimi rastlinami, ki poleg tega, da čistijo zrak, naredijo prostor prijetnejši in lepši za bivanje.

Kaj imata skupnega vaš življenjski prostor in Nasina vesoljska ladja? Žal nam je, da moramo to reči, a odgovor bi lahko bil: slaba kakovost zraka. NASA je na podlagi izvedenih raziskav priporočila, da na vsakih 9 kvadratnih metrov bivalne površine posadimo rastlino v cvetlični lonec s premerom 15 cm.

Rastline z listi absorbirajo škodljive snovi iz zraka in jih odnašajo do korenin, uporabljajo kot hranila in tako delujejo kot naravni čistilci zraka. Zato so idealne, ne le kot okras, ampak tudi v gospodinjstvu in na delovnem mestu.

Današnji način življenja nas sili v zadrževanje v zaprtih prostorih, predvsem zaradi dela, ki ga opravljamo. Okolje brez dovolj kisika duši telo, nas dela utrujene in brezvoljne ter slabo vpliva na imuniteto. Obkrožajo nas tudi številni predmeti, med katerimi mnogi oddajajo toksine, ki lahko prispevajo k razvoju resnih bolezni.

Najpogostejši toksini v zaprtih prostorih so:

  • Formaldehid – pogosto prisoten v preprogah, ivernih ploščah, izolacijskih penah, papirju, čistilih, lepilih in zaviralcih gorenja
  • Trikloroetilen – prisoten v lakih, barvah in lepilih
  • Benzen – prisoten v plastiki, sintetiki in detergentih

Vse te škodljive spojine lahko občutno zmanjšate, če bivalni prostor obogatite s sobnimi rastlinami. Poleg tega, da čistijo zrak, naredijo prostor prijetnejši in lepši za bivanje.

Katere sobne rastline umestiti v svoj bivalni prostor?

Spatifil – Spathiphyllum

Zmanjšuje raven spor plesni tako, da jih absorbira skozi liste in hrani svoje korenine. V kopalnicah lahko zmanjša videz vlage in absorbira škodljive hlape acetona in alkohola. Odstrani amoniak, benzen, formaldehid in trikloroetilen. Za vzdrževanje ni zahtevna, zahteva posredno svetlobo in vlažna tla.

Zlati potos – Epipremnum aureum

Zlati plazilec je odličen čistilec zraka, vendar je lahko strupen za hišne ljubljenčke, zato z njim previdno. Po drugi strani pa blagodejno vpliva na zdravje ljudi, ker filtrira zrak pred benzenom in formaldehidom, ki sta na primer prisotna v cigaretnem dimu. Zaradi enostavnega vzdrževanja je med najbolj priljubljenimi sobnimi rastlinami.

Domača praprot – Nephrolepis exaltata

Idealen je za tiste, ki imate težave s suho kožo in drugimi težavami, ki jih spremlja hladno vreme. Poleg tega, da vlaži zrak, odstrani tudi sledi formaldehida in večino drugih vrst toksinov. Pri vzdrževanju je pomembno, da sobno praprot hranimo na osvetljenem mestu in jo izdatno zalivamo.

Čopasta zelenčica – Chlorophytum comosum

Čopasta zelenčica ali pajkov bršljan je pogosta sobna rastlina in je enostavna za vzdrževanje. V enem testu je bila soba, čopastih zelenčic, očiščena ogljikovega monoksida v samo 24 urah.

Taščin jezik – Sansevieria trifasciata

Še posebej je primerna za spalnice, kjer je občutljivo umeščanje kakršnih koli rastlin, saj jih večina za razliko od ostalih sanseverij ponoči jemlje kisik iz zraka.

Fikus gumovec – Ficus elastica robusta

Ta rastlina vlaži zrak, odstranjuje škodljive hlape v zraku in zmanjšuje škodljive mikroorganizme v prostoru. Če ste alergični na lateks, s fikusom ravnajte previdno!

Krizantema – krizantema

Posebno privlačna rastlina je krizantema, ki učinkovito odstranjuje škodljive hlapne organske spojine (VOC spojine), predvsem benzen, ki ga povezujejo z rakom. Veliko tobačnih izdelkov vsebuje visoko vsebnost benzena, zaradi česar je to zelišče uporabno v gospodinjstvih kadilcev.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako zmanjšati količino zavržene hrane v hiši

Velike količine zavržene hrane je velika težava po vsem svetu, ocene kažejo, da se vsako leto zavrže ali zavrže med 30 in 40 odstotkov hrane. Ne samo, da je to ogromna izguba hrane, ampak se zapravijo tudi vsi viri za proizvodnjo te hrane, vključno z energijo, gnojili in rabo zemlje… več tukaj.

By A.K.

2 thoughts on “Najboljši razlogi zakaj okrasiti svoj dom s sobnimi rastlinami”

Komentar: