Najboljši utrinki iz pariškega tedna mode – jesen 2022

Modne kolekcije za jesen 2022 na prvi pogled niso imele veliko skupnega. Nekateri oblikovalci so bili navdušeni nad tridesetimi leti, drugi pa nad osemdesetimi prejšnjega stoletja. Na eni modni pisti je vladal romantični minimalizem, na drugi pa intergalaktični maksimalizem. Da o razmerjih sploh ne govorimo! Vsem je skupna ljubezen do rokodelstva. Naj gre za skrbno in občutljivo delo v Chanelovih ateljejih ali za uporabo tehnologije pri ustvarjanju nenavadnih oblačil Iris van Herpen. A naj se sliši še tako klišejsko, na tednu mode gre predvsem za uresničevanje sanj. Na pariških modnih pistah ni pravil. Opazno je bilo, da so bili oblikovalci prav zaradi te svobode zelo pogumni.

Chanel znova navduši z midi krilom

Virginie Viard je po modni pisti poslala vrsto dolgih, vitkih oblek in oblek z razpoko. Njen navdih? Obleka s krilom iz tridesetih let prejšnjega stoletja s sodobnimi spremembami. H kompletu so bili dodani črni kavbojski škornji, ki jih je nosila večina modelov. Očitno se mikro-mini moda poslavlja. 

Balenciaga poseže po zvezdnicah 

V pariškem salonu Balenciage so se po modni pisti sprehodile Kim Kardashian, Nicole Kidman, Dua Lipa, Christine Quinn, Bella Hadid in Naomi Campbell. Lahko bi tudi rekli, da je bila pista bolj podobna rdeči preprogi. Na oblačilih so se lahkotno prepletali džins, lateks, krzno, perje, bleščice in materiali, ki so spominjali na zaščitno folijo proti mrazu in toploti. Z gotovostjo lahko trdimo, da od zasedbe modelov do samih oblačil, da kolekcija ne spada med tiste običajne. Seveda pa od Demna, balenciaginega modnega oblikovalca, nismo pričakovali nič manj.

Dior se obrača k folklori

Maria Grazia Chiuri je nenamerno posegla po čarobni modni subkulturi TikToka: fairycore. Za Diorjevo kolekcijo couture za jesen 2022 je oblikovalko navdihnilo drevo življenja. Simbol, ki je v središču dela ukrajinske umetnice Olesie Trofymenko. V skladu s svojimi prejšnjimi modnimi revijami je Chiurijeva ohranila precej nevtralno barvno shemo. Na tak način sta bila drevo in njegov pomen v ospredju.

Petnajst let Iris van Herpen

Nizozemska oblikovalka Iris van Herpen je obletnico svoje istoimenske blagovne znamke obeležila z nenavadnimi kreacijami. Kreacijami iz “drugega sveta”. Van Herpen je bila ena prvih, ki je v visoki modi uporabila 3D-tiskanje. Njena kolekcija je bila praznovanje futurističnega duha, po katerem je postala znana. Njena arhitekturna razstava Meta morfizem je predstavljala nebesni svet. Vse kar lahko na koncu rečemo je le, kako dobiti vstopnico za planet van Herpen?

Schiaparellijevo ljubezensko pismo osemdesetim letom

Daniel Roseberry se je pri kolekciji couture za jesen 2022 poklonil nadrealističnim vizijam Else Schiaparelli. Toda pravi navdih je našel v obdobju, ki ga Else sama nikoli ni doživela. Osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Vse se je začelo s pogovorom med Roseberryjem in Christianom Lacroixom, ki je vzbudil nostalgijo po precej drugačnem času v zgodovini mode. In kaj je bil rezultat? Globoki izrezi, korzeti, stezniki in širokokrajni klobuki, ki so se združevali s cvetličnimi okraski, materiali, kot so žamet in perje, ter veliko zlata.

Jean Paul Gaultier x Olivier Rousteing = sanjsko sodelovanje

Olivier Rousteing je imel kot gostujoči oblikovalec kolekcije modnih oblačil Jean Paul Gaultier za jesen 2022 veliko dela. Poleg razrezanih kosov oblačil je kreativni direktor Balmaina združil svoj preobrazbeni talent z novimi kreacijami slavnega oblikovalca. Tako je ustvaril čudovito navdihujočo serijo kosov. 

Viktor & Rolf se vrača k močnemu oblačenju

Po kolekciji couture za pomlad 2022 v kateri so modeli nosili vampirske izreze z visokimi ušesi, se je zdelo da sta Viktor & Rolf pripravljena stopiti iz teme. V kolekciji za jesen 2022 so oblikovalci ohranili enako strogo strukturo, vendar so vpletli visoke ovratnike s komično širokimi rameni, ki so pokazali malo več kože. Če iščete obleko za vrnitev v službo, ki bi resnično izstopala, je to lahko prava izbira.

Fendi nas popelje v Kjoto

Japonska kulturna prestolnica Kjoto je bila izhodišče za Fendijevo kolekcijo mode za jesen 2022. Najpomembnejši del je bila več stoletij stara tehnika ročnega tiskanja in slikanja, imenovana Kata Yuzen. Fendijeve tkanine, izdelane v Kjotu so razrezane in asimetrično preoblikovane v silhuete oblek do tal. Fendijevi občutljivi kosi, v katerih sta se prepletala vzhod in zahod, moško in žensko, tradicija in izum, so združevali številne svetove.

Anne Hathaway kot Barbie

Valentino je v Rimu predstavil svojo kolekcijo mode za jesen 2022. Novi kosi italijanske hiše, poimenovani “The Beginning”, so se močno razlikovali od tistih, ki so bili predstavljeni v kolekciji Pink PP na pariškem tednu mode v začetku tega leta. Rožnati odtenek se je seveda pojavil na modni pisti. Le da tokrat v kombinaciji z vijoličnimi, modrimi, rdečimi in zelenimi odtenki. Še bolj kot oblačila pa je navdušil seznam gostov, na katerem so bile Florence Pugh, Naomi Campbell in seveda Anne Hathaway, v zadnjem času pravo ”It” dekle. Podobno kot druga lepotica v rožnatem, katero vsi zelo dobro poznamo in jo imamo radi (ahem, Barbie).

Vir: FASHION

Vir slik: 1 – AnOther magazine, 2 – CR-fashion book, 3 – Dior, 4,6, 7 – Vouge, 5 – The News Department, 8 – Galaxyconcerns

Komentar: