Najhujše, kar lahko mama naredi svoji hčerki

ByAna Koren

18. januarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Najhujše, kar lahko mama naredi svoji hčerki

Po mnenju psihologov imajo dejanja, ki jih lahko mama naredi hčerki, trajne posledice. Priljubljeni psiholog Mikhail Labkovski že 40 let dela kot družinski psihoterapevt. Za ruski portal Letidor je spregovoril o vzgoji hčera.

Mati mora biti vzornik hčerki

Labkovski razlaga, da so ženske po naravi pasivne in požrtvovalne. To pa zato, ker obstajajo družbene korenine, norme, pa tudi starševske kazni, ki oblikujejo dekle v takšno.

Recimo, velikokrat slišimo “dekleta ne smejo početi tega, to ni damsko, ženska mora biti sposobna zdržati” in druge neumnosti. Na žalost mnoge matere še vedno tako vzgajajo svoje hčere, a to ni prav. Otroke je potrebno spodbujati.

Zgodi se tudi, da mati hčerki reče “bodi močna, postaviti se moraš zase ali nič te ne omejuje”, hkrati pa mati živi življenje kot tipična žrtev.

Mati je svoji hčeri vzor, zato se mora sama vesti, kot bi želela, da se njena hči.

Seveda pa je najslabše, kar lahko mati naredi svojemu otroku, da se po prepiru z očetom usede in reče “glej, kaj mi je naredil tvoj oče”. To se ne sme zgoditi, otrok ne sme biti vaš terapevt. 

Prav tako ni prav, da mati ostaja v nezdravi zvezi, izgovarja pa se na to, da trpi takšno stanje zaradi svojih otrok. Bolj kot ženska trpi, več kot tolerira, močnejšo žrtev oblikuje v svoji hčeri. Bolje je, da otroci živijo v najetem stanovanju in ne dobijo vsake igrače, ki si jo zaželijo, kot da gledajo očeta, kako trpinči njihovo mamo.

Vir Foto: Pexels


Ne spreglejte…

Odkrita najboljša metoda kaznovanja otrok, tepež je največja napaka

Slavni psiholog Mihail Labkovski je pred nekaj meseci izdal novo knjigo, posvečeno vzgoji. Knjiga je kmalu postala velika uspešnica in to z razlogom. Ponuja konkretne smernice za vzgojo otrok, ki bodo odraščali v duševno zdrave, samostojne in srečne odrasle osebe… več tukaj.