(Canva / Foto: Euronews)

Francoska regija Dordogne velja za eno najstarejših v Evropi, ima pa tudi nekaj najbolj romantičnih pokrajin v državi. Arheologi so v regiji Dordogne našli dokaze o človeških bivališčih, starih cca. 400.000 let. Osupljivi apnenčasti griči regije so polni jam, ki skrivajo pomembne starodavne slike. Od 12. do 16. stoletja so se na gozdnatih bregovih reke Dordogne začele pojavljati tudi vasi. V tem obdobju je bila regija znana po zgodovinskem imenu Perigord, na katerega so domačini še vedno zelo navezani. V čast svetnikom so postavili cerkve in barone, ki so kasneje utrdili vasi za prihajajoče vojne. Danes so obrežja, apnenčasta topografija in zgodovinski relikti združena in Dordogne je sinonim za božansko lepe vasi. 

Predstavljamo vam sedem najslikovitejših:

Rocamadour

Vas leži ob pečini nad rečno sotesko, njena krona je pravljični grad. Rocamadour je zelo slikovit in fotogeničen, najbolje pa ga je obiskati zgodaj zjutraj, da se izognete množicam, ki se v vas zgrnejo čez dan. Kljub svoji majhnosti je bil Rocamadour v srednjem veku eden najpomembnejših evropskih romarskih krajev. Zaradi tega ostaja vas izjemno dobro ohranjena. Kamnita vrata in številne stopnice vodijo do verskega kompleksa, peščice kapelic, grobnic in z baziliko Saint-Sauveur , ki je pod zaščito Unesca. Številni romarji prihajajo sem, da bi si ogledali kip Črne Madone v Chapelle Notre Dame.

Canva

Limeuil (Foto: Euronews

Limeuil

Limeuil se nahaja na čudovitem gozdnatem griču med rekama Dordogne in Vézère. Priobalna lokacija je vasi, zaradi rečne trgovine, več stoletij omogočila življenje v blagostanju, hkrati pa jo žal tudi postavila v središče vikinških vpadov in vojne z Anglijo .

Danes je bistvo privlačnosti vasice njena estetika, kjer hiše krasijo strehe iz terakote, poti mimo njih pa vodijo do zelene rečne plaže. Preko rek so obokani mostovi iz 19. stoletja, ki zagotavljajo slikovito ozadje plavanju in vožnji s kanujem.

La Roque-Gageac

Zaradi strme apnenčaste pečine, ki se nenadoma dviga za La Roque-Gageac, je vas videti naravnost spektakularno. Njena lepota se skriva v stiskanju naravnost popolnih hiš v krem barvi, ki so kot igrače razporejene ob rečnem bregu. Kakorkoli že, vas Dordogne je lepotica.

Glavna atrakcija pa tu ni reka, temveč normanski grad na vrhu vasi. Do njega lahko pridete po vrsti zahtevnih tlakovanih ulic, ki jih obdajajo viseče terase.

Canva

Beync (Foto: Euronews)

Beyncu

Beyncu se šteje za eno najbolj privlačnih vasi v Franciji. Zato ni čudno, da je bil Beynac uporabljen kot prizorišče za dele filma Čokolada z Juliette Binoche v glavni vlogi. Deluje, kot da se je tukaj čas ustavil. Srednjeveške ulice Beynaca so brezhibno ohranjene in so odličen kraj za ogled tradicionalnih perigordskih streh iz lokalnega kamna, posebnega skrilavca. Za raziskovanje je zanimivo tudi rečno pristanišče, kjer si lahko obiskovalci ogledajo tudi tradicionalno barko. Nad vasjo se nahaja Château de Beynac iz 12. stoletja, ki je tudi nastopal v kar nekaj filmih, vključno z Maščevanjem mušketirjev in Zadnji dvoboj . Med sredino junija in sredino septembra, je odprta tudi znamenita ponedeljkova tržnica s hrano, kjer lahko nabavite znamenite lokalne pridelke iz regije Dordorgne.

Canva

Domme (Foto: Euronews)

Domme

Še ena izmed znamenitih “bastid” regije Dordogne, utrjenih srednjeveških vasi. Domme ima enega od najlepših razgledov na tem območju, saj stoji 150 metrov nad rečnim bregovoma. To je bila tudi ključna strateška točka obrambe Francozov med stoletno vojno. Kot zanimivost, leta 1346 so ji na kratko vladali tudi Angleži. V vasi je lepo ohranjeno obzidje z velikimi vrati, pod vasjo pa se skriva tudi skrivnost in sicer 450 metrov dolga jama, polna kapnikov, ki si jo seveda lahko ogledate.

Saint-Amand-de-Coly

Osrednji del te vasi blizu Sarlat-la-Caneda je čudovita utrjena romanska cerkev iz 12. stoletja, ki se dviga nad vaškimi ulicami. Sveti Amand, po katerem se vas imenuje, je bil puščavnik, ki naj bi v 6. stoletju živel tukaj v jami na pobočju. Poleg vaške cerkve so tam tudi ostanki opatije. Po ulicah Saint-Amand-de-Coly so še vedno vidni številni ostanki tradicionalnega življenja, vključno z zvonikom, skupno krušno pečjo in sušilnico tobaka, ki je bila preurejena v trgovino z lokalno hrano.  Za vasjo so še poti, ki vodijo na podeželje, kjer lahko raziskujete naravne lepote regije.

Canva

Castelnaud-la-Chapelle (Foto: Euronews)

Castelnaud-la-Chapelle

Ta majhna vas je lepotica, ki se nahaja med rekama Dordogne in Ceou. Predlagamo sprehod  mimo kamnitih hiš z lesenimi polkni, obokanih vhodov in zaključek na pikniku ob reki. Vendar pa je glavna atrakcija vasi pokrita z vinsko trto. Chateau de Castelnaud je namreč izjemen, dobro ohranjen primer perigordskega gradu. Na vrhu vasi vas čaka čudovit razgled na dolino Ceou. V vasi  je tudi vojni muzej z replikami orožja iz časov, ko je bila vas strateška obrambna točka.

Vir: Euronews