Najlepše turistične vasi na svetu, na seznamu je tudi slovenska

Svetovna turistična organizacija Združenih narodov (UNWTO) je nedavno objavila seznam najlepših turističnih vasi v letu 2022.

Seznam je razvrščen na podlagi več kriterijev – od infrastrukture in razvitosti kot turistične destinacije do vrednotenja kulturnih običajev in naravnih lepot. Na seznamu, ki služi tudi kot navdih za letošnja potovanja, je 32 vasi iz 18 različnih držav.

Priznanje je priznanje podeželskim destinacijam, ki sprejemajo turizem kot gonilo razvoja in novih priložnosti za delovna mesta in dohodek, hkrati pa ohranjajo in spodbujajo vrednote in izdelke, ki temeljijo na skupnosti. Pobuda tudi priznava vasi za njihovo zavezanost inovacijam in trajnosti v vseh vidikih – ekonomskem, družbenem in okoljskem – ter osredotočenost na razvoj turizma v skladu s cilji trajnostnega razvoja (SDG).

Za najlepše turistične vasi so lani med drugim razglasili Zell am See in Wagrain v Avstriji, Umm Qais v Jordaniji, tri vasi v Španiji – Rupit, Alquézar in Guadalupe ter Bohinj v Sloveniji.

Na seznamu so še: Puqueldón (Čile), Dazhai (Kitajska), Jingzhu (Kitajska), Choachí (Kolumbija), Aguarico (Ekvador), Angochagua (Ekvador), Choke Mountains Ecovillage (Etiopija), Mestia (Gruzija), Kfar Kama ( Izrael), Sauris-Zahre (Italija), Isola del Giglio (Italija), Creel (Mehika), El Fuerte (Mehika), Ksar Elkhorbat (Maroko), Moulay Bouzerktoune (Maroko), Lamas (Peru), Raqchi (Peru), Castelo Novo (Portugalska), Pyeongsa-ri (Koreja), Rasinari (Romunija), AlUla Old Town (Saudova Arabija), Murten (Švica), Andermatt (Švica), Birgi (Turčija), Thái Hải (Vietnam).

vir Foto: Pexels