Evropske države so omejitve potovanj po epidemiji znižale ali celo opustile, zato bi lahko bila rezervacija počitnic, ki so lepe in mirne to poletje velik izziv.

Izogibanje prekomernemu turizmu je lahko tista sila, ki nas spodbudi k raziskovanju delov celine, za katere nismo niti vedeli, da obstajajo. V tem primeru govorimo o tisočih (da, tisočih) evropskih skrivnih otokih. Umirjenost, kultura, kulinarika, vse v vaših običajnih priljubljenih.

Za vas smo izbrali nekaj najbolj izjemnih skrivnih otokov v Evropi.

Lastovo, Hrvaška

Lastovo leži med severno konico Puglia in južnim koncem hrvaške otoške skupine, Kornati.  Pogled  na to počitniško mesto, s ptičje perspektive bi vas lahko prepričal, da se nahaja na obali Bahamov. Morje tukaj je namreč brezmadežno.

Kljub temu, da je največji od 47 obalnih otokov in otočkov Kornatov, ima le en hotel, Triton. Triton pa se ponaša s pogledom na morje in priljubljeno restavracijo ob plaži. Toliko bolj zanimivo za turiste, ki si želijo ugledati najbolj zvezdnato nebo ali se nastaviti vročemu soncu.

Otok Oronsay, Škotska

Škotska je dom več kot 790 otokov.  Otoki se med sabo razlikujejo, med njimi so takšni, ki se le majhna zaplata zemlje, ki ni primerna za bivanje, do velikih prostranstev, kot je keltska čudežna dežela Skye. Nedaleč stran od Skyeja se nahaja otok Oronsay, mitsko očarljivo, neodkrito zavetje narave.

Če ujamete pravi čas, plima omogoča sprehod po nasipu od Skyeja do otoka Oronsay, kar njegovo skrivnostnost samo še poveča.

Dramatične pokrajine nudijo odlične možnosti za oglede pečin in jam, ki se zlijejo v ledeno modro obalo. Vključitev otoka v vaše naslednje počitnice v visokogorju ne bi bila pomota zgolj zaradi razgledov.

Gozo, Malta

Otok na otoku, Maltežani štejejo Gozo za podeželsko, kulturno gosto sestrsko destinacijo otoka. Dostopen je s trajektom, 25 minut od glavnega severnega pristanišča Malte.

Mitske najdbe tlakovanih ulic Goza vas bodo zavile v baročno arhitekturo, ki vodi do stojnic, ki ponujajo degustacije lokalnih olj, vin in kruha. Gozo je tudi priljubljena najdba med potapljači, ki uživajo v raziskovanju njegovih številnih jam. Modra luknja, edinstven geološki pojav, ki povezuje potapljače skozi podvodni lok v morje, pa je vrhunec.

Formentero, Baleari

Najmanjši španski Balearski otok je turistom, ki iščejo pomirjujočo okolje stran od norega nočnega življenja bližnje Ibize, vse bolj znan. Njegove bele peščene plaže in jantarni sončni zahodi so popoln kraj za pobeg v mir.

Njegova glavna plaža, Illetes, ima obliko dolgega prsta, ki sega v vodo in tako obiskovalce vabi v svoje fascinantno, raznoliko morsko življenje.

Turisti lahko tukaj skozi otoško ponudbo lokalnih restavracij okusijo nekaj najboljših sredozemskih jedi v svojem življenju. Ponudba kulinarike se razteza po različnih cenah, od tapas krožnikov, ki dajejo punč, do sveže ujetih morskih  sadežev..

Formentero je tudi zelo prijeten za kolesarjenje . Obiskovalci lahko tukaj vse poletje občutijo vso širino lokalne ponudbe. Videli boste vse, od starodavnih svetilnikov pa do svetovne dediščine prerij morske trave Posidonia. 

Porquerolles, Francija

Življenje na tem sedemkilometrskem odseku ob obali riviere, je najprej ustanovila skupina vaščanov. Kot naseljen prostor, pa se je uveljavil šele v poznem 19. stoletju.

Hriboviti vrhovi se prelivajo v peščene obale, ki v poletnih mesecih privabljajo čolne z obiskovalci. Narodni park Port-Cros je za ljubitelje mirne narave, ki zajema večino celine otoka, vlada pa ga ohranja do vseh podrobnosti, glavna atrakcija.

Vir: Euronews

Foto: Canva