Trupla pogrešanih Izraelcev so našli v Gazi

ByAna Koren

14. oktobra, 2023 , , , , ,

Najnovejši dogodki v Izraelu: Trupla pogrešanih Izraelcev našli v Gazi

Po izraelskem opozorilu o pričakovani kopenski ofenzivi so se civilisti začeli množično umikali iz severne Gaze. Združeni narodi in ZDA so Izrael pozvali, naj se izogne nepotrebnemu nasilju nad civilisti, pri čemer je Ameriški državni sekretar Antony Blinken obljubil sodelovanje pri vzpostavitvi “varnih območij” v Gazi.

Najnovejši dogodki v Izraelu in Gazi:

 • Palestinski civilisti po opozorilu Izraela, naj se civilisti premaknejo proti jugu v 24-ih urah, bežijo iz severne Gaze z avtomobili, na tovornjakih in peš.
 • Približno 1,1 milijona ljudi, ki živi na severnih območjih, je moralo zapustiti domove pred pričakovano kopensko ofenzivo izraelskih sil.
 • ZN so ukaz označili za grozljiv. ZDA so Izrael pozvale, naj sprejme vse previdnostne ukrepe, da se izogne ​​ubijanju civilistov.
 • Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da sodeluje z Izraelom pri zagotavljanju “varnih območij” v Gazi.
 • Borci Hamasa so med napadi na Izrael pred tednom dni, v katerih je bilo ubitih 1300 ljudi, ugrabili najmanj 150 ljudi in jih odpeljali v Gazo.
 • Po navedbah oblasti je bilo v Gazi ubitih 1900 ljudi, odkar je Izrael sprožil povračilne zračne napade.
 • V Gazi velja popolna blokada. Zmanjkuje goriva, hrane in vode.
 • Med delom v južnem Libanonu je bil ubit novinar tiskovne agencije Reuters Issam Abdallah.
 • Izrael je potrdil napade v Gazi.

Izraelska vojska pravi, da je začela lokalizirane napade v Gazi:

 • Izraelske obrambne sile (IDF) pravijo, da so racije na ozemlju Gaze izvedle, “da bi odpravile grožnjo terorističnih celic in infrastrukture”.
 • IDF tudi pravi, da so vojaki zbrali dokaze, ki bodo pomagali pri iskanju talcev.
 • Na X so objavili videoposnetek, ki pravi: “Izraelske zračne sile so nadaljevale z napadi na teroristične tarče Hamasa in lansirnike protitankovskih raket v Gazi takoj po tem, ko so bili uporabljeni za napad na Izrael.”
 • Zračne sile so sporočile, da je IDF izvedla lokalne napade na območju Gaze, “da bi dokončala prizadevanja za čiščenje območja teroristov in orožja” ter poskusila “locirati pogrešane osebe”.

Najtežje razmere s talci, s katerimi se je do sedaj soočil Izrael

Oboroženi pripadniki Hamasa so v soboto ugrabili vsaj 150 Izraelcev iz južnega Izraela, ki naj bi jih zadrževali na skrivnih lokacijah v Gazi. Med ugrabljenimi so ženske, otroci in starejši. Hamas je zagrozil z ubijanjem talcev v primeru izraelskih zračnih napadov, ki bi terjali civilne žrtve. Izraelski mediji poročajo, da so med vojaško operacijo v Gazi našli trupla in osebne predmete nekaterih od pogrešanih. Michael Milstein, dolgoletni pripadnik izraelske obveščevalne službe, je dejal, da gre za “najtežjo situacijo s talci v zgodovini Izraela.”

Mediji poročajo o odkritju trupel pogrešanih Izraelcev v Gazi

V okviru kopenske ofenzive so izraelske obrambne sile v Gazi našle trupla nekaterih Izraelcev, ki so jih ugrabili člani Hamasa. Izraelski časnik Jerusalem Post poroča, da so bili v napadu, v katerem so sodelovali pehota in oklepne enote, “uničeni” člani Hamasa, ki so sprožili napade na Izrael.

Združeno kraljestvo bi lahko okrepilo humanitarno pomoč za Gazo

Britanski minister za mednarodni razvoj Andrew Mitchell je napovedal možno povečanje podpore Palestincem s strani Združenega kraljestva. Kljub začasni ustavitvi dvostranske pomoči nekaterih evropskih držav po napadih Hamasa, se Združeno kraljestvo pripravlja na povečanje sodelovanja z ZN za pomoč palestinskim beguncem. Mitchell je poudaril, da bo britanska podpora usmerjena skozi “spoštovane” agencije ZN, ki že desetletja nudijo pomoč Palestincem.

Izrael je napadel “tarčo Hezbolaha” v južnem Libanonu

Izraelske obrambne sile so izvedle napad na “teroristično tarčo” v južnem Libanonu, za katero trdijo, da pripada militantni skupini Hezbolah. Ta ukrep je bil odziv na prejšnje incidente, v katerih so izraelske sile prestregle dve “neidentificirani tarči” v bližini mesta Haifa in sta bili tarča neznanega drona (UAV), ki je prečkal severni del Izraela. V zadnjem času je bil Izrael vključen tudi v raketne izmenjave s Hezbolahom, ki, podprta z Iranom, v Libanonu vztraja kot močna vojaška in politična sila.

Blinken v Savdski Arabiji za preprečitev širjenja konflikta

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je mudil na obisku v Savdski Arabiji. Obisk je del turneje, katere namen je zmanjšati napetosti in preprečiti širjenje konflikta med Hamasom in Izraelom v širšo regijo. Blinken si prizadeva, da bi arabske države obsodile Hamas, hkrati pa pričakuje, da bodo te države pokazale zadržanost v odzivu na izraelske vojaške akcije. Ob obisku v Savdski Arabiji je bila izražena močna kritika Izraela s strani saudskega zunanjega ministrstva, kar kaže na trenutne težave v odnosih med državami.

vir

Foto: NextaTV X

Portal24