Najpogostejši miti o vzgoji otrok, ki jih morate poznati

Foto: Freepik

Najpogostejši miti o vzgoji otrok, ki jih morate poznati

Starševstvo je zahtevno in vsak dan prinaša svoje izzive. V dobi digitalne informacijske preobremenjenosti je za starše pogosto težko razlikovati med resnico in miti o vzgoji otrok. Predstavljamo vam pet najpogostejših mitov o starševstvu, ki jih starši pogosto slišijo.

Zaradi sladkorja so otroci hiperaktivni

Kljub splošnemu prepričanju, sladkor ni neposreden krivec za hiperaktivnost otrok. Kot poudarjajo raziskave, je večina otrok, ki se po zaužitju sladkarij vedejo bolj nemirno, dejansko pod vplivom adrenalina, še posebej na dogodkih kot so otroške zabave.

Potrebe otrok morajo biti vedno na prvem mestu

Čeprav je zagotavljanje potreb otroka ključnega pomena, je za uspešno starševstvo prav tako bistveno, da starši skrbijo tudi zase. Starš mora biti zdrav in psihično stabilen, da lahko otroku zagotovi optimalno podporo in vodenje.

Otroke lahko razvadimo, če jih preveč držimo

Dojenčki potrebujejo fizični stik in starševsko pozornost. Ta neposreden stik jim pomaga pri njihovem celostnem razvoju. Zato je pomembno, da dojenčke držimo, saj tako krepijo svoj imunski sistem, dihanje in telesno rast. Poleg tega pa se preko tega stika gradijo temelji močne čustvene vezi.

Dobro je pustiti otroka jokati

Mnogi starši menijo, da je pustiti dojenčka jokati koristno. Vendar je jok dojenčkov primarni način komunikacije, ki nakazuje, da potrebujejo nekaj – bodisi hrano, spremembo pleničke ali tolažbo.

Telesno kaznovanje je dober način za discipliniranje otrok

Kljub temu da nekateri verjamejo, da je fizično kaznovanje učinkovito, pa številne raziskave kažejo, da ima lahko negativne posledice. Otroci se lahko postanejo agresivni, asocialni in v prihodnosti razvijejo psihične težave.

V današnjem svetu, kjer so informacije na dosegu roke, je pomembno, da se starši izobražujejo in iščejo zanesljive vire. Tako bodo lahko razlikovali med koristnimi nasveti in miti, ki ne pripomorejo k zdravemu starševstvu.

[Vir: Bright side]; Foto: Freepik; Portal24