Svetovne delnice se, ker so vodilne centralne banke politiko za krotenje inflacije še zaostrile, približujejo najslabšemu tednu od zloma trgov marca 2020 zaradi pandemije.

Zgodilo se je največje zvišanje obrestnih mer v ZDA po letu 1994. Tudi Švici zvišanje po 15 leti. Britanci so od decembra doživeli že peto zvišanje.

Edina, ki je v tem tednu imela presežek, je bila japonska centralna banka, saj so se cene denarja po vsem svetu zvišale. Japonci so se držali svoje strategije o 10-letno donosnosti blizu nič. 

Po tednu močnih premikov so se svetovne delnice danes znižale za 0,2 odstotka. Tedenske izgube so dosegle 5,8 odstotka in s tem indeks pustile na tečaju, ki obeta najstrmejši odstotni tedenski padec v več kot dveh letih.

Trgi

Jen se je v nestanovitnem trgovanju zvišal za 1,8 odstotek na 134,55 jenov za dolar. MSCI indeks azijsko-pacifiških delnic je padel na najnižjo vrednost v petih tednih, za sabo ga je potegnila prodaja v Avstraliji.

Nikkei je padel za 1,8 odstotka in je na poti do skoraj 7 odstotnega tedenskega padca.

Terminske pogodbe na S&P 500 so se zvišale za 0,5 odstotka.

Terminske pogodbe na Nasdaq 100 pa za 1 odstotek.

Referenčni donos 10-letne zakladnice ZDA se je zmanjšal za skoraj 10 bazičnih točk. Med zgodnjim trgovanjem v Evropi je zanihal višje in sicer na 3,2502 odstotka. Ko cene padajo, donosi rastejo.

Donosnost južnoevropskih obveznic je danes, potem ko je predsednica ECB Christine Lagarde poročala o načrtih za razvoj orodja za podporo donosnosti, močno padla.

Dolar se je na zadnjih sejah umaknil z 20-letne najvišje vrednosti. Padec ni bil velik, nazadnje se je znova dvignil za 0,3 odstotka. Čaka ga stabilen konec tedna.

Britanski funt se je včeraj po zvišanju obrestne mere za 25 bazičnih točk dvignil za 1,4 odstotka in je danes ohranil rast. Funt ima za sabo precej stabilen teden.

Cena nafte je zaradi strahov za kratek čas zdrsnila, zdaj so se cene ustalile. Terminske pogodbe za nafto Brent so nazadnje znašale 120,55 dolarja za sod.

Zlato se je pocenilo za 0,5 odstotka torej boste za unčo odšteli 1.848 dolarja.

Bitcoin se je povzpel na 21.099 dolarja, kar pomeni 3,5 odstotno rast.

VIR

Foto: Gettyimages

By A.K.

Komentar: