(Foto: Reuters)

Teksaški najstnik je v torek najprej ustrelil svoji babico, ki je preživela potem pa na strelskem pohodu na osnovni šoli ubil najmanj 19 otrok in dva učitelja. 18-letni osumljenec je identificiran kot Salvador Ramos, so sporočile tamkajšnje oblasti. S kraja prvega dogodka je pobegnil in se odpeljal v bližino osnovne šole Robb v Uvaldeju v Teksasu, mesto približno 130 km zahodno od San Antonia. Tam je začel krvav pohod, ki se je končal, ko je bil ubit, ustrelila ga bi naj policija.

Policisti so sicer videli, kako je strelec, ki je imel neprebojni jopič s puško izstopil iz svojega avtomobila, a je kljub temu uspel vdreti v šolo in začel streljati, je za CNN dejal narednik ministrstva za javno varnost Teksasa (DPS) Erick Estrada.

Vidno pretreseni ameriški predsednik Joe Biden, ki je po dejanju nagovoril Američane, pa je le te pozval, naj se uprejo politično močnemu ameriškemu orožnemu lobiju, in ga obtožil, blokade ob sprejemanju strožjih zakonov o varnosti strelnega orožja. Biden je v spomin na tragedijo ukazal, da so zastave do sobotnega sončnega zahoda dvigajo na polovico.

Tamkajšnje oblasti so sporočile, da je osumljenec za torkov pokol deloval sam. Guverner Greg Abbott je dejal, da je strelca ubila policija, ki se je z njim soočila v šoli,  ob tem sta bila ustreljena tudi dva policista a njune poškodbe niso resne. Po prvih in  nasprotujočih si zgodnjih poročilih o številu smrtnih žrtev so uradniki za javno varnost v Teksasu v torek zvečer sporočili, da je umrlo 19 šolskih otrok in dva učitelja.

Po besedah ​​Peta Arredonda, vodje policijskega oddelka konsolidiranega neodvisnega šolskega okrožja Uvalde, to šolo obiskujejo otroci drugega, tretjega in četrtega razreda, stari od 7 do 10 let.

Vir: Reuters