Največja bolnišnica v Gazi med napadom na Hamas ne deluje

ByA.K.

13. novembra, 2023 , ,
Gaza Foto: NextaTV XGaza Foto: NextaTV X

Največja bolnišnica v Gazi med napadom na Hamas ne deluje

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v nedeljo sporočil, da je največja bolnišnica v Gazi, kompleks al-Shifa, med izraelskimi napadi prenehala delovati. Bolnišnice na severu Gaze, vključno s kompleksom al-Shifa, so bile blokirane s strani izraelskih sil, kar je povzročilo resne težave pri zagotavljanju osnovne zdravstvene oskrbe bolnikom. Trije novorojenčki so v bolnišnici al-Shifa že umrli, več pa jih je ogroženih zaradi izpadov električne energije med intenzivnimi spopadi v bližini, poroča medicinsko osebje.

Izrael trdi, da usmerja svoje napade na palestinske militante Hamasa, ki so izvedli smrtonosne napade v južnem Izraelu 7. oktobra. Izrael trdi, da ima Hamas poveljniške centre pod in blizu bolnišnic.

Generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, je povedal, da so zdravstveni delavci v bolnišnici al-Shifa opisali “strašno in nevarno” situacijo zaradi nenehnega streljanja in bombardiranja, ki je poslabšalo že tako kritične razmere. “Tragično se je število smrtnih žrtev pacientov znatno povečalo,” je dejal Tedros v objavi na družbenem omrežju Twitter, in dodal, da bolnišnica al-Shifa “ne deluje več kot bolnišnica.”

Tedros se je pridružil drugim najvišjim uradnikom Združenih narodov, ki so pozvali k takojšnji prekinitvi ognja in izraelskih napadov na bolnišnice.

Evropska unija je obsodila Hamas

Evropska unija je obsodila Hamas, ker uporablja “bolnišnice in civiliste kot žive ščite” v Gazi. Izrael pa je EU pozvala, naj pokaže “največjo možno zadržanost” za zaščito civilistov. Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko Josep Borrell je dejal, da so takšni spopadi resno prizadeli bolnišnice in terjali grozljiv davek civilistom in zdravstvenemu osebju.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost, Jake Sullivan trdi, da Hamas uporablja bolnišnice in druge civilne objekte za namestitev borcev in orožja, kar po njegovem mnenju predstavlja kršitev vojnih zakonov. Združene države so pozvale k preprečevanju spopadov v bolnišnicah, kjer so nedolžni ljudje, bolniki, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, ujeti v navzkrižnem ognju.

Izrael je Hamasu napovedal vojno pred več kot mesecem dni, potem ko so skrajneži izvedli napade v južnem delu Izraela in po navedbah izraelskih uradnikov ubili približno 1200 ljudi, večinoma civilistov. Situacija v Gazi ostaja izjemno resna, saj so bolnišnice in zdravstveno osebje pod hudim pritiskom zaradi nenehnih spopadov in pomanjkanja osnovnih virov za zdravljenje bolnikov.

vir

Foto: NextaTV X (Gaza; fotografija je simbolna)

Portal24