Največji zaseg na meji z Irakom, kar tono amfetamina

Jordanija je na meji z Irakom zasegla eno tono amfetaminskih tablet, ki so jih tihotapili v pasti iz datljev. V dveh tovornjakih hladilnikih so našli skupno šest milijonov tabletk zdravila, znanega kot Captagon.

To je bil eden največjih tovrstnih zasegov do sedaj, je sporočil jordanski carinski oddelek. Captagon, ki so ga poimenovali “kokain za reveže”, v Siriji proizvajajo v ogromnih količinah. Slednjo je desetletna vojna spremenila v narko državo.

Na vrhuncu spopadov, so militantne skupine borce za dvig poguma oskrbovale z drogo, ki je bila pogosto obogatena s kofeinom.

Zaradi naraščajoče revščine so se v trgovino vključili številni navadni Sirci. Ta trgovina je zdaj vredna veliko več kot katerikoli legalni izvoz. Čeprav je sirska vlada zanikala, so poročila o proizvodnjo in distribuciji Captagona, povezala številne vplivne osebnosti v gospodarstvu in vojski.

Amfetamin se tihotapi v sosednje države kot sta Jordanija in Libanon. Končna destinacija je pogosto v zalivskih državah, kjer je velik trg. Zadnji zaseg je bil opravljen na mejnem prehodu Al-Karamah med Irakom in Jordanijo.

Podrobnosti ni veliko, zato ni jasno, kje naj bi se tablete prodajale ali koliko aretiranih.

Poročilo think tanka s sedežem na Cipru iz leta 2021 navaja , da je imela proizvodnja Captagona v preteklem letu tržno vrednost približno 3,2 milijarde evrov..

Spopadi med jordansko vojsko in preprodajalci mamil postajajo vse pogostejši. Pri čemer pa prihaja tudi do večjih plenitev. Vojakska politiko izvaja s streljanjem in ubijanjem. Lanskega januarja je bilo ubitih 27 trgovcev z ljudmi,  jordanska vojska pa je preprečila usklajena prizadevanja za prehod v državo.

Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

By A.K.

Komentar: