Najvišje vrednosti japonskih delnic v 33 letih

Japonske delnice so v ponedeljek dosegle najvišje vrednosti od leta 1990. Veliki dobički in povpraševanje v tujini so namreč spodbudili tritedenski zmagovalni niz. Juan pa je dvignila tudi kitajska centralna banka.

Japonski Nikkei je bil spet stabilen, potem ko je končno presegel svoj septembrski vrh, in je do zdaj zrasel za 8,8 odstotka v mesecu. Topix ne zaostaja veliko.

Finančne delnice so vodile rasti. Vlagatelji se medtem pripravljajo na morebitno odpravo negativnih obrestnih mer. Proizvajalci avtomobilov so imeli nekaj koristi od šibkega jena in visokega izvoza.

MSCI indeks je zrasel za 0,1 odstotka. Prejšnji teden se je povzpel za 2,8 odstotka na najvišjo vrednost v zadnjih dveh mesecih.

Kitajski modri žetoni (.CSI300) so padli za 0,2 odstotka. Državna centralna banka je namreč obdržala obrestne mere nespremenjene, kot je bilo splošno pričakovano. Prav tako je določila trden popravek za juan, zaradi česar je dolar zdrsnil pod 7,2000 na trimesečno dno.

EU in ZDA

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so dodale 0,1 odstotka. Terminske pogodbe za FTSE pa so bile za delček višje.

Terminske pogodbe S&P 500 so se znižale za 0,1 odstotka, terminske pogodbe za Nasdaq pa 0,2 odstotka. Indeks S&P se je v letošnjem letu povečal za skoraj 18 odstotkov in manj kot 2 odstotka je oddaljen od julijskega vrha.

Kljub temu analitiki pri Goldman Sachsu ugotavljajo, da so delnice z mega kapitalizacijo “7 veličastnih” dosegle 73-odstotni donos v letošnjem letu v primerjavi s samo 6-odstotnim donosom preostalih 493 podjetij. Pričakujemo, da bodo tehnološke delnice z mega kapitalizacijo glede na njihovo večjo pričakovano rast prodaje, marže, razmerja ponovnega vlaganja in moč bilance stanja, še naprej rasle,” so zapisali v opombi. “Toda profil tveganja in dobička ni posebej prepričljiv glede na povišana pričakovanja.”

Glavna tehnološka družba Nvidia (NVDA.O) bo poročala o četrtletnih rezultatih. Vse oči bodo tako uprte v stanje povpraševanja po njenih izdelkih, povezanih z umetno inteligenco.

Obrestne mere ZDA

Zapisnik zadnjega sestanka Federal Reserve o dvigu obrestnih mer bo ponudil nekaj informacij za razmišljanje oblikovalcev politik. Obrestne mere so namreč že drugič ohranile nespremenjene.

Trgi so skoraj ocenili tveganje nadaljnjega dviga decembra ali naslednje leto in predvidevajo 30-odstotno možnost umirjanja, ki se začne marca. Terminske pogodbe prav tako predvidevajo približno 100 bazičnih točk znižanja za leto 2024, kar je več od 77 bazičnih točk, preden je blagodejno oktobrsko poročilo o inflaciji pretreslo trge.

Ti obeti so pripomogli k rasti obveznic. Donosi 10-letne zakladnice z 4,45 odstotka prejšnji teden padli za 19 bazičnih točk in se oddaljili od oktobrske najvišje vrednosti 5,02 odstotka.

Valute, zlato, nafta

Prav tako je prejšnji teden znižal ameriški dolar za skoraj 2 odstotka glede na košarico valut in pomagal evru do 1.0918 dolarja. Prejšnji teden je tako poskočil za 2,1 odstotka.

Dolar je celo izgubil položaj v primerjavi z nizko donosnim jenom, nazadnje za 0,4 odstotka na 149,08 in pod nedavnim vrhom pri 151,92. Pričakovanja o novem močnem krogu plač in visokem odčitku osnovne inflacije pozneje ta teden so sprožila govorice o in morebitnem zaostrovanju s strani Banke Japonske.

Podatki o terminskih pogodbah so pokazali, da so špekulativni računi razširili svojo kratko pozicijo za jen na najvišjo raven od aprila 2022, kar kaže na tveganje, da bi te pozicije lahko bile iztisnjene.

Pozorno opazovane raziskave evropske proizvodnje bodo objavljene ta teden in vsak namig na šibkost bo spodbudil več stav pri zgodnjem znižanju obrestnih mer Evropske centralne banke.

“Te raziskave bodo zelo pomembne v storitvenem sektorju euroobmočja glede na močno poslabšanje, opaženo v zadnjem času,” so povedali analitiki pri NAB. “Če pride do novega mehkega tiskanja, pričakujte, da bodo cene znižanj ECB presegle trenutnih 100 bazičnih točk znižanj, ki so določena za leto 2024.”

Trgi predvidevajo približno 70-odstotno možnost za umiritev že aprila. Številni uradniki ECB medtem še vedno govorijo o potrebi po daljšem zaostrovanju politike.

Na surovinskih trgih se je nafta v petek povrnila s štirimesečnih najnižjih vrednosti zaradi špekulacij, da bo OPEC+ podaljšal ali povečal zmanjšanje proizvodnje v naslednjem letu.

Nafta Brent se je podražila za 58 centov na 81,19 dolarja za sod. Ameriška nafta pa se je podražila za 49 centov na 76,38 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko trdnejše pri 1.982 dolarjev za unčo. Prejšnji teden se je sicer podražilo za 2,2 odstotka.

vir

Foto: Portal24