Nakit: 5 posebnih kosov nakita, ki jih je princ Filip podaril kraljici

ByAnja Kadič

9. septembra, 2022 ,

Za kraljico noben kos nakita ni bil tako dragocen kot tisti, ki jih je oblikoval in ji ga podaril njen mož. Zgodovinska zbirka njenega veličanstva je vključevala na desetine tiar, na stotine brošk in skoraj vse vrste dragih kamnov.

V 73 letih njunega zakona je Filip za kraljico oblikoval in kupil veliko nakita. Njegova edinstvena darila pa so pogosto odražala globoke osebne reference na njuno razmerje.

Eno najsrečnejših obdobij njunega skupnega življenja je bilo njuno kratko bivanje na Malti med letoma 1949 in 1951. Filip je mornariški znak vključil v številne izdelke, ki jih je izdelal za svojo ženo.

Ob kronanju leta 1953 je Filip pokleknil pred kraljico in prisegel, da bo njen podložnik z življenjem in telesom. Leta 1997, ob njuni zlati obletnici poroke, je Elizabeta izjavila, da je bil Filip vsa ta leta njena moč in opora ter da mu je hvaležna ona sama in vsa družina. Dodala je tudi, da mu mnoge druge države dolgujejo več, kot bi on kdajkoli trdil ali kot bomo kdajkoli vedeli.

Broška, ki simbolizira prve dni njunega razmerja

V tridesetih letih prejšnjega stoletja sta se Elizabeta in Filip na kratko srečala na družinskih dogodkih. Prvič pa sta se pomembno srečala poleti 1939, ko se je 13-letna Elizabeta pridružila staršem na obisku Britannia Royal Naval College, kjer je bil 18-letni Philip kadet. Takrat jo je Filip videl le kot mlado dekle, a za Elizabeth je bila to ljubezen na prvi pogled. Romanca se je razplamtela pozneje med vojno, med Filipovim dopustom v Londonu.

Eno njegovih prvih daril je bila diamantna broška v obliki mornariškega znaka, ki jo je izdelalo podjetje Garrard. Filip je nadaljeval svojo kariero v mornarici, dokler Elizabeta ni postala kraljica. V teh prvih letih je ponosno nosila broško kot žena častnika mornarice.

Diamantni zaročni prstan z motivom prinčeve matere

Romanca med Elizabeto in Filipom je postala resna po koncu druge svetovne vojne.

Pogosto sta plesala v londonskih nočnih klubih. Med njunimi najljubšimi pesmimi naj bi bila “People Will Say We’re in Love” iz muzikala Oklahoma.

Poleti 1946 je Filip zaprosil kralja Jurija VI. za roko njegove hčerke. Kralj se je strinjal. Vendar je prosil, naj z javno objavo počakajo do naslednjega leta, po njenem 21. rojstnem dnevu.

Filip se je za izdelavo zaročnega prstana obrnil na londonskega draguljarja Philipa Antrobusa. Ta je že pred tem delal za njegovo mater, princeso Alice in njegovega strica lorda Mountbattena. Prstan ima trikaratni briljantni diamant, ki je vdelan v platino in ga obkrožajo manjši diamanti pavé.

Dragoceno poročno darilo ženina

Datum poroke je bil določen za 20. november 1947. Elizabeta je bila zasuta z darili kraljeve družine in javnosti. Vendar je bilo eno njenih najbolj dragocenih daril zapestnica, ki jo je leta 1957 nosila v Kanadi in ki ji jo je podaril Filip.

Za diamantno zapestnico je uporabil preostale diamante iz razstavljene tiare svoje matere. Kraljica je zapestnico pogosto nosila ves čas svojega vladanja. V zadnjih letih si jo je izposodila vojvodinja Cambriška.

Zapestnica iz njunih začetnic ob obletnici pet let zakona

Ob peti obletnici poroke leta 1952 se je njuno življenje močno spremenilo. Postala sta starša. Februarja istega leta je umrl kralj Jurij VI. in Elizabeta je postala kraljica.

Philip je opustil kariero v kraljevi mornarici, da bi lahko ves čas podpiral kraljico. Težko sta našla ravnovesje v vlogi moža in žene ter kraljice in soproga. Vendar je Filip pozneje dejal: “Mislim, da sva se naučila predvsem to, da je strpnost bistvena sestavina vsakega srečnega zakona . In lahko mi zaupate, da ima kraljica strpnosti v izobilju.”

Ob njuni obletnici je Filip oblikoval to zlato zapestnico, ki jo je naročil pri Boucheronu.

Na zapestnici je Filipov pomorski znak z diamanti. Obdajata ga dva safirna križa, ki morda predstavljata grško zastavo. Ob rubinskemu križu, ki najverjetneje predstavlja zastavo Anglije, stojita ob strani dve jorški vrtnici, ki simbolizirata kraljičin prvi naziv princese Elizabete Yorške.

Vsi ti simboli so povezani z zlatimi členi v obliki prepletenih črk Es in Ps. Kraljica je na sliki z zapestnico na maši reda svetega Mihaela in svetega Jurija v katedrali svetega Pavla leta 2008.

Rubinasta broška Venera

Leta 1959 je Filip ustanovil nagrado vojvode Edinburškega za elegantno oblikovanje. Namen nagrade je bil poudariti kakovost in izvirnost predmeta ter prispevek oblikovalca k oblikovanju in izobraževanju na področju oblikovanja.

Andrew Grima je bil edini draguljar, ki je prejel nagrado. Grimov nakit je bil edinstven in drzen. Filip je broško Venera iz Grimove zbirke istega leta kupil kot darilo za kraljico.

Broška je izdelana iz zlata, izrezljanih rubinov in diamantov. Kraljica jo je nosila na uradnih portretih ob 70. obletnici poroke, ki sta jo s Filipom praznovala leta 2017. Na fotografiji jo nosi na obisku v Innsworthu v Gloucestershiru leta 2015.

Vir slik: Vogue