Nam s sončnega dvora vlada zdaj še pravni huligan?

Edvard Kadič [Foto: Portal24]

Nam s sončnega dvora vlada zdaj še pravni huligan?

Vlada je pred nekaj dnevi sprejela odlok, s katerim je zapovedala delovno obveznost na področju zdravstva. Odlok določa, katere zdravniške storitve morajo biti izvajane v času zdravniške stavke. Gre za ukrepe, ki se več ali manj nanašajo na umike soglasij za nadurno delo zdravnikov. Ampak … khm, smo prav prebrali? Vlada je sprejela odlok? Mar ni vladanje z odloki neustavno? Celo pravno huliganstvo?

Leto 2021

Zavrtimo čas nazaj v leto 2021. Korona se je leto pred tem začenjala širiti po Evropi. Takratni premier, Marjan Šarec, je vrgel puško v koruzo in nasledil ga je Janez Janša. Množično cepljenje se je pri nas najprej začelo v domovih za ostarele, se nadaljevalo pri starejših od 60. let, nato starejših od 50. let, dokler ni bilo sredi pomladi dostopno vsem polnoletnim državljanom. (V Sloveniji se je cepilo kar 56 odstotkov ljudi.)

Janševa vlada je pri tranzicijski levici še pred imenovanjem sprožila takšno paniko, da so levi uličarji takoj dobili vpoklic na fronto. Dobri dve leti smo bili priča stanju, ki je še najbolj primerljivo s časi vzpona Hitlerja v Nemčiji ali Mussolinija v Italiji. Doživeli smo sinhronizacijo uličnega aktivizma, osrednjih medijev ter sodne veje oblasti. Danes živimo posledice takšnega stanja pod vladavino Robera Goloba.

Demokracija deluje, če sodna veja oblasti deluje nepristransko. Če ne, dobimo totalitarizem. Sodna veja oblasti se namreč ne menja na volitvah in nima neposredne zveze z voljo ljudstva.

Na površje je izplavala slast do oblasti kot osrednji agens delovanja. V ospredje so stopili ljudje, ki svoj sistem vrednot utemeljujejo na vladanju. Ljudje, ki vladanje razumejo kot zanje naravno stanje in ne pridobljeno pravico na volitvah. Ne verjamejo namreč, da so sposobni preživeti brez oblasti. Zato morajo narediti vse, da so na oblasti. Dobesedno vse, vključno s serijskim prestopanjem Rubikona etičnih in moralnih načel.

Vladanje z odloki je neustavno

Zanimivo, da je Ustavno sodišče konec leta 2021 sprejelo sklep, da je vladanje z odloki v nasprotju z Ustavo. Kljub splošni nevarnosti za državljane, ki jo je predstavljala epidemija. Šlo je za odločitev glede ukrepa o ti. obveznosti PC (biti cepljen ali prebolel) za zaposlene v državni upravi. V ustavno presojo je ukrep predlagal policijski sindikat. Janševa vlada se je odločb Ustavnega sodišča držala. Golobova vlada se jih ne. Na sončnem dvoru je pač tako, kot določi sončni kralj.

Da je igra usode posebej očitna takrat, ko gre za zlorabe sistema, nas opozarja tudi znameniti izrek o klovnih na dvoru. Potem, ko klovni pridejo na dvor, to ni več dvor, temveč cirkus. To je Slovenija z Golobom tudi postala. Ste že opazili, da se vse, ampak prav vse, kar počne ta vlada, sfiži in postane samo sebi v posmeh, da postane nekakšen cirkus?

“Temu sem že večkrat rekla pravno huliganstvo. Tega, da vlada nikakor ne posluša ustavnega sodišča, ki je že večkrat ponovilo, da razume situacijo, v kateri se je država znašla, ampak še vedno vlada z odloki, kot pravnica preprosto ne morem oziroma težko sprejmem. V sistemu pravne države je jasno, po kakšnem postopku se lahko posega v temeljne človekove pravice, in resnično upam, da se bo vlada začela tega držati.” (vir)

Citirano je l. 2021 izjavila pravna zastopnica predlagatelja zgoraj omenjene ustavne presoje odloka. To ni bil nihče drug kot Nataša Pirc Musar, aktualna predsednica Slovenije. Vladanje z odloki je pravno huliganstvo?

Je dr. Robert Golob, ljubkovalno imenovan “sončni kralj”, po novem tudi pravni huligan?

Kdo je “huligan”? SSKJ huligana opredeli kot mladoletnika, ki zaradi želje po uveljavljanju krši splošno veljavne družbene norme. Sodbo o tem, ali je aktualni premier Robert Golob pravni huligan ali ne, prepuščam vam. Zagotovo pa je slast do oblasti kot osrednji agens delovanja trenutnih ljudi na oblasti (Golob, Bratušek, Šarec, Vrečko, Maljevac itd.) več kot očitna. Kako sta se že na volitvah odrezala Bratušek in Šarec? Kdo vodi največje investicijske projekte v državi? Kdo ukinja muzeje? Kdo je preklical nabave oklepnikov za slovensko vojsko? …

V primeru odloka iz uvoda tega sestavka očitno ne gre toliko za zdravje ljudi, kot gre za nesposobnost vlade. Gre za pristop (pravno huliganstvo!), ki je nepotreben. Zgolj zato, da bo tako, kot bom rekel jaz. Saj vendar vladam! Če ne bo po moje, pa bo … V konkretnem primeru je predsednik stavkovnega odbora sindikata Fides celo javno dejal, da mu je premier kar dvakrat grozil.

Se res kdo čudi, da smo po vsem tem danes pred razpadom zdravstvenega sistema? Da o draginji, višjih davkih, medijski cenzuri, zapravljanju denarja za železniške postaje in resničnostne šove ter o bon vivantstvu na sončnem dvoru niti ne začnem. Slast do oblasti nima politične barve. Sama po sebi je barva. V slovenskem primeru ima pa še perje za okras.

Edvard Kadič