Napad na bolnišnico v Gazi, Biden prispel v Izrael

ByAna Koren

18. oktobra, 2023 , , , , ,
Foto: Zajem zaslonaFoto: Zajem zaslona

Napad na bolnišnico v Gazi, Biden prispel v Izrael

V uničujočem napadu na bolnišnico v Gazi je življenje izgubilo več sto Palestincev. Napad je dodatno zaostril razmere na Bližnjem vzhodu in postavil ameriškega predsednika Joeja Bidna v zahteven položaj. Predsednik Biden je namreč pravkar priletel v Izrael, da bi jim izkazal podporo v vojni proti Hamasu.

Palestinske oblasti trdijo, da je bolnišnico Al-Ahli al-Arabi zadela izraelska raketa. Po njihovih besedah je to povzročilo “pokol”. Izrael medtem trdi, da je bila eksplozija posledica neuspešnega izstrelka rakete palestinske skupine Islamski džihad, ki se od tega distancira.

Kljub obsežnim prizadevanjem novinarskih hiš, kot je Reuters, neodvisna potrditev teh trditev še ni bila možna. Regija je že pod pritiskom zaradi nedavnega čezmejnega napada Hamasa, v katerem je umrlo najmanj 1300 ljudi.

Grozljivost dogajanja v Gazi kažejo tudi poročanja medijev, kot je Al Jazeera, kjer so objavili posnetke reševalcev, ki prebijajo skozi krvave ruševine in iščejo preživele. Poveljnik civilne zaščite Gaze je navedel, da je število mrtvih 300, palestinsko ministrstvo za zdravje navaja številko 500.

V luči teh dogodkov je Bidnova diplomatska misija na Bližnjem vzhodu namenjena pomiritvi razmer in okrepitvi humanitarnih prizadevanj za Gazo postala še bolj zapletena. Jordanija je po napadu odpovedala vrh s predsednikom ZDA, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Protesti

Za dodatno zaostritev so poskrbeli tudi protesti pri izraelskih veleposlaništvih v Turčiji in Jordaniji ter blizu veleposlaništva ZDA v Libanonu.

Izraelska vojska je v odziv na dogajanja prebivalce Gaze pozvala k selitvi proti “humanitarnemu območju” v Al-Mawasiju, ki se nahaja ob obali palestinske enklave.

John Kirby, tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost, je povedal, da bo Biden izpostavil “težka vprašanja” izraelskim voditeljem. Bidenov obisk v Izraelu je usmerjen k seznanitvi z načrti in cilji te države ter k pospešitvi humanitarnih prizadevanj za palestinsko regijo Gaze.

Richard Gowan, direktor ZN pri Mednarodni krizni skupini, je izpostavil, da takšni dogodki otežujejo diplomacijo in povečujejo možnost za stopnjevanje napetosti.

Iran, ki podpira Hamas in druge skupine v regiji, je opozoril Izrael glede možnih posledic nadaljnjih agresij na Palestince. Ameriško zunanje ministrstvo je Američanom odsvetovalo potovanje v Libanon, po izmenjavi ognja med Izraelom in Hezbolahom.

Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov, je izrazil zgroženost nad napadom na bolnišnico in pozval k takojšnji izpustitvi talcev ter dostopu do humanitarne pomoči za Gazo.

vir

Foto: Zajem zaslona

Portal24