Napad z nožem v Sydneyju razglašen za teroristično dejanje

ByAna Koren

16. aprila, 2024 , ,
Foto: Zajem zaslona X

Napad z nožem v Sydneyju razglašen za teroristično dejanje

Šokanten napad z nožem med mašo v Sydneyju, ki se je zgodil včeraj je bil s strani avstralske Policije razglašen za versko motivirano teroristično dejanje, poroča BBC. Po incidentu, ki se je sicer zgodil v skupnosti Wakeley, predmestju približno 35 kilometrov jugozahodno od središča mesta Sydney je izbruhnil velik nemir.

Med mašo v asirski cerkvi Kristusa Dobrega pastirja je 16-letni fant napadel škofa, duhovnika in več vernikov. Policija je potrdila, da je najmanj štiri osebe utrpele telesne poškodbe. Napadalec je bil prav tako poškodovan, incidentom, pa je bil posnet v živo na cerkvenem prenosu.

Po napadu se je v Asirski pravoslavni cerkvi zbralo na stotine ljudi, kar je privedlo do nasilnih spopadov s Policijo, ki je bila postavljena za varovanje cerkve in oskrbo poškodovanega napadalca ter drugih žrtev. Pri tem sta bila poškodovana dva policista, od tega je eden utrpel zlomljeno čeljust po udarcu z opeko in opažem ograje, poškodovanih pa je bilo 10 policijskih vozil. Reševalci so izrazili strah za svojo varnost in so v cerkvi ostali več kot tri ure. Avstralska policija teroristična dejanja opredeljuje kot ideološko motivirana, preiskava pa še poteka. Prepričani so, da je šlo za dejanje verskega ekstremizma, čeprav zaenkrat niso želeli navesti napadalčeve vere.

Izjave vlade in Policije

Premier Anthony Albanese je odzval s sklicem izrednega sestanka agencij za nacionalno varnost, napad označil za “moteč” in poudaril, da “v narodu, ki ljubi mir, ni prostora za nasilni ekstremizem.” Pozval je javnost, naj ne jemlje zakona v svoje roke, da bi preprečili nadaljnje nasilje.

Karen Webb, vodja Policije NSW, je sporočila, da sta bila škof in duhovnik, lokalno imenovana oče Isaac Royel in škof Mar Mari Emmanuel, operirana in sta “srečna, da sta živa”. Webb je omenila, da je najstnik škofu, ko se je približal, izrekel versko motivirane komentarje, kar kaže na to, da je bil namen napada ustrahovanje vernikov v cerkvi in gledalcev maše. Napadalec je deloval sam, čeprav je bil “znan policiji”, ni bil na nobenem seznamu teroristov.

Incident se je zgodil le nekaj dni po ločenem, nepovezanem napadu z nožem v priljubljenem nakupovalnem središču v Sydneyju, kjer je bilo ubitih sedem ljudi, kar je povečalo napetost in anksioznost znotraj NSW. Premier Chris Minns je pozval k umiritvi in ponovil pozive verskih voditeljev in voditeljev skupnosti.

Wakeley je dom majhne krščanske asirske skupnosti, od katerih so mnogi pobegnili pred preganjanjem in vojno v Iraku in Siriji.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Zajem zaslona X