Napadeni dve sinagogi: Ubitih šest policistov, pravoslavni duhovnik in cerkveni stražar

ByAna Koren

24. junija, 2024 , ,
Napad na sinagogo Dagestan [Foto: Posnetek zaslona X]

Napadeni dve sinagogi: Ubitih šest policistov, pravoslavni duhovnik in cerkveni stražar

Oboroženi napadalci so napadli dve sinagogi in dve pravoslavni cerkvi v mestih Derbent in Mahačkala ter policijsko kontrolno točko. Po vseh ocenah gre za islamistični teroristični napad. Ministrstvo je sporočilo, da sta bila dva napadalca ubita. Skupaj s šestimi policisti sta bila ubita tudi pravoslavni duhovnik in cerkveni stražar. Dva od napadalcev, ki sta bila v ozadju več napadov, sta bila prav tako ubita, so potrdile ruske oblasti. Napadalci so duhovniku prerezali vrat, so potrdile dagestanske oblasti.

AFP je potrdila, da je bilo v napadih v Dagestanu ubitih šest policistov. Direktorat preiskovalnega odbora Rusije za Republiko Dagestan je sporočil, da je v skladu s kazenskim zakonikom Ruske federacije sprožil preiskavo terorizma v zvezi z napadi. “Ugotavljajo se vse okoliščine dogodka in osebe, ki so sodelovale pri terorističnih napadih, njihova dejanja pa bodo pravno ovrednotena,” piše v sporočilu za javnost.

Zdi se, da sta bili napadeni dve sinagogi v Derbentu in Mahačkali. Vsaj tako trdi izraelsko zunanje ministrstvo, ki je poslalo izjavo o “kombiniranem napadu” na dve sinagogi v teh dveh dagestanskih mestih. “Sinagoga v Derbentu je bila zažgana in pogorela do tal. Lokalni stražarji so bili ubiti. Sinagoga v Mahačkali je bila napadena s strelnim orožjem, več podrobnosti ni,” so sporočili z zunanjega ministrstva.

“Kolikor je znano, v času napada v sinagogah ni bilo vernikov in po naših podatkih ni žrtev iz judovske skupnosti,” piše v sporočilu za javnost.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Zajem zaslona X