Napake, ki jih pri prehrani otroka počno starši

ByAna Koren

30. marca, 2023 , ,
Otrok [Foto: Pexels]

Napake, ki jih pri prehrani otroka počno starši

Skrb za otroka pomeni tudi skrb za njegovo prehrano. Nutricionistka Priya Tew je pojasnila nekaj napak, ki jih starši pogosto delajo pri prehrani svojega malčka. Konec lanskega leta starše po Veliki Britaniji opozorili, naj bodo previdni, ko gre za hrano, ki jo kupujejo svojim otrokom. Raziskave so namreč pokazale, da številni izdelki, namenjeni predvsem otrokom, vsebujejo večje količine sladkorja od priporočenih.

V pomoč staršem je nutricionistka Tew odkrila več napak, ki jih delajo številni starši, ko gre za prehranjevalne navade njihovih otrok.

Sladkor v jogurtu

Med velikimi napakami je izpostavila kupovanje jogurta za otroke. Kot je pojasnila, so jogurti sami po sebi odličen vir kalcija in beljakovin. Spodbujajo rast zdravih kosti in zob vaših otrok, zaradi česar so očitno odlična hrana za otroka. Jogurti, namenjeni posebej otrokom, na primer sadni jogurti, pa pogosto vsebujejo velike količine sladkorja. Nutricionistka poudarja, da je zato zelo pomembno, da preverimo oznake na jogurtih, torej koliko dodanega sladkorja vsebujejo.

Velike porcije

Druga pogosta težava so prevelike porcije, ki jih postrežemo otrokom. Številni starši pogosto precenjujejo, koliko lahko pojedo njihovi otroci. Nutricionistka pojasnjuje da je to lahko razlog, da malčki pogosto zavračajo hrano. Dodaja, da je to napako enostavno storiti, še posebej, če skuhate isto jed za vso družino in postavite vse hkrati na mizo.

Tew dodaja: ”Poskusite za otroka uporabljati manjše krožnike, tako mu lahko ponudite manjše porcije, ki ga bodo nasitile, hkrati pa bo lahko nadzoroval svoj apetit. Za otroka je vedno boljša rešitev, da prosi za drugo porcijo, kot da pusti hrano na krožniku.”

Prepovedana živila

In nenazadnje nutricionistka, kot veliko napako, poudarja popolno prepoved nekaterih živil. Kot dietetičarka in nutricionistka je Tew dejala, da se drži mota, da je vso hrano mogoče zaužiti zmerno in da nobena hrana ne sme biti prepovedana. Medtem ko imajo nekatera živila več sladkorja in maščob kot druga, pravi, da obstaja način, kako otroku pomagati razumeti to tako, da se zavestno odloči, kaj in koliko bo jedel.

Svetuje, da popolna prepoved nekaterih živil lahko samo poveča tveganje, da bo vaš otrok razvil nezdrav odnos s hrano. Prav je, da občasno uživajo nezdravo hrano, če dobijo dovolj vitaminov in hranil tudi iz drugih skupin živil.

Princesa.si Foto: Pexels