Napake pri negi sobnih rastlin, skoraj vsi jih počnejo

Gojenje sobnih rastlin je lahko izjemno zadovoljstvo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno paziti na nekaj pasti, ki se jim je treba izogniti. Z napačnimi odločitvami se lahko vaša zbirka rastlin hitro zmanjša, namesto da bi rasla in cvetela.

Ne raziščete svoje rastline pred nakupom

Preden se odločite za nakup nove rastline, je nujno, da dobro razmislite, ali je ta vrsta rastline primerna za vaše življenjske pogoje. Na primer, če nimate svetlega in toplega sončnega prostora, fige morda niso najboljša izbira.

Nedosledna nega rastlin

Skrb za sobne rastline zahteva doslednost. Če potujete veliko ali ste dolgo časa odsotni, morate razmisliti, ali je primerno imeti rastline. Natančno morate vedeti, kako skrbeti zanje, saj vsaka rastlina ima svoje specifične potrebe.

Uporaba vode iz pipe

Čeprav je voda iz pipe poceni in priročna, strokovnjaki opozarjajo, da ni vedno najboljša izbira. Raje uporabite destilirano vodo brez natrija, saj kopičenje soli v tleh lahko škoduje večini sobnih rastlin.

Ne gnojite svojih sobnih rastlin

Gnojenje je pomemben korak pri negi rastlin, vendar ga mnogi spregledajo. Ne pozabite občasno gnojiti svojih rastlin, saj jim to pomaga ohranjati vitalnost.

Ne upoštevate smeri sončne svetlobe

Razumevanje, od kod prihaja sončna svetloba v vašem domu, je ključno za postavitev rastlin. Rastline, ki potrebujejo veliko svetlobe, ne bodo uspevale v temnih kotih vašega doma.

Niste potrpežljivi

Rastline rastejo po svojem tempu, zato bodite potrpežljivi. Ne obupajte nad rastlino prehitro, saj se lahko izkaže, da raste počasneje, kot ste pričakovali.

Ignorirate ravni vlažnosti

Raven vlažnosti v vašem domu lahko pomembno vpliva na zdravje rastlin, še posebej, če so tropskega izvora. Upoštevajte te dejavnike pri izbiri rastlin.

Ne presajate rastlin

Ko rastline rastejo, jih je treba presaditi v večje lončke. Ne preskočite tega koraka, saj premajhen lonec lahko povzroči težave s koreninami in omeji rast.

Pozabite na brisanje prahu z listov

Čistoča listov je pomembna za proces fotosinteze, zato redno brišite prah s površine rastlin.

Rastlino ste postavili blizu klimatske naprave ali grelca

Rastline so občutljive na temperaturo, zato se izogibajte postavitvi rastlin neposredno na klimatske naprave ali grelce, da jih ne poškodujete.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko v svoji sobni džungli zagotovilo in ohranili svoje rastline v odlični kondiciji.

Foto: Pexels Portal24