Napeto na azijskih trgih: Padec delnic in rast zlata

Azijske delnice so padle, saj so vlagatelji napeto pričakovali pomembne podatke o inflaciji iz ZDA in Evrope ter srečanje proizvajalcev nafte, ki bi lahko vplivalo na nedavni trend cen nafte. Eno od presenetljivih gibanj je zabeležilo zlato, ki je doseglo šestmesečni vrh, pri čemer je cena unče za kratek čas presegla 2.000 dolarjev.

Vlagatelji so se ob koncu meseca morda odločili za previdnost, saj so zabeležili znatne dobičke v preteklih tednih. Japonski Nikkei je zabeležil 0,3-odstotni padec. Na mesečni ravni je Nikkei sicer še vedno zabeležil 8,6-odstotno rast. MSCI indeks je prav tako padel za 0,3 odstotka. Zabeležil je 6,4-odstotno mesečno rast. Kitajski modri žetoni (.CSI300) so izgubili 1,1 odstotka. Slednje pa je v nasprotju z globalnim trendom, saj je trg novembra do zdaj padel za 2 odstotka.

Kitajske centralne banke so napovedale spodbujanje finančnih institucij za podporo zasebnim podjetjem, vendar podrobnosti ostajajo skrivnostne. Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so se znižale za 0,2 odstotka, terminske pogodbe FTSE pa za 0,1 odstotka. Terminske pogodbe S&P 500 so se znižale za 0,2 odstotka, terminske pogodbe za Nasdaq pa za 0,4 odstotka. Indeks gotovine S&P 500 se je krepil štiri tedne zapored in je na mesečni ravni zabeležil 8,7-odstotno rast, kar bi bila najboljša uspešnost od sredine leta 2022.

FED

Pomembno pričakovanje je objava priljubljene mere inflacije Federal Reserve v četrtek, ki naj bi se upočasnila na najnižjo vrednost od sredine leta 2021. Predsednik Feda, Jerome Powell, se bo v petek soočil s trgom in imel priložnost izraziti stališče politike FED-a. V tem tednu bo tudi več govornikov FED-a delilo svoje poglede.

Bruce Kasman, vodja globalne ekonomije pri JPMorgan, je poudaril, da centralne banke verjetno ne bodo sproščale politike v prvi polovici leta 2024, razen če se pojavi grožnja za finančno stabilnost. To sporočilo potrpežljivosti bo ključno za nadaljnje odločitve na finančnih trgih.

Tudi predsednica Evropske centralne banke, Christine Lagarde, ni pohitela s spremembami v politiki, kar je izrazila v Evropskem parlamentu. Podatki o cenah življenjskih potrebščin v EU za november, ki bodo objavljeni v četrtek, naj bi pokazali ohlajanje inflacije, kar bi lahko vplivalo na oblikovanje cen na trgu.

Valute, nafta, zlato

Trgi trenutno vrednotijo možnost znižanja stroškov izposojanja, kar je povzročilo povečanje povpraševanja po obveznicah. Donosi 10-letnih državnih obveznic so se znižali za 36 bazičnih točk na 4,50 odstotka. Slednje je vplivalo na znižanje vrednosti dolarja, ki je izgubil 3 odstotke glede na košarico glavnih valut. Evro se je okrepil na 1,0940 dolarja, blizu nedavnega štirimesečnega vrha pri 1,0965 dolarja, medtem ko se je dolar znižal na 149,23 jena.

Negotovost na naftnem trgu se povečuje pred srečanjem OPEC+ 30. novembra. Savdska Arabija razmišlja o podaljšanju svojega dodatnega prostovoljnega zmanjšanja proizvodnje za 1 milijon sodov na dan, kar naj bi se izteklo konec decembra. Analitiki surovin pri CBA opozarjajo, da bodo morali OPEC+ pokazati veliko disciplino pri uravnavanju ponudbe, da bi ublažili tržne skrbi glede presežka na naftnih trgih v naslednjem letu. To je povzročilo, da je cena Brent nafte padla za 31 centov na 80,27 dolarjev za sod. Ameriška nafta pa je izgubila 31 centov na 75,23 dolarjev za sod.

vir; Foto: Portal24