Napetost in pričakovanja pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament

Mediana, priznano raziskovalno podjetje za javnomnenjske raziskave, je v zadnjih dneh intenzivno merila podporo politikom, ki se potencialno želijo potegovati za sedeže v Evropskem parlamentu med 6. in 9. junijem prihodnje leto. Rezultati raziskave razkrivajo zanimive dinamike in ambicije v slovenski politični areni.

Na seznamu potencialnih kandidatov, za katere se meri podpora, se pojavljajo znana imena kot so Tatjana Bobnar, Vladimir Prebilič, Marta Kos, Slavko Bobovnik, Asta Vrečko, Jani Prednik in Tadej Beočanin. Vse to so posamezniki, ki izvirajo iz levega političnega spektra.

Največ pozornosti je usmerjeno v stranko SD

Največ pozornosti pa je usmerjene v stranko Socialnih demokratov, kjer se obeta napet boj za podporo volivcev. Poleg že uveljavljenih evropskih poslancev, Milana Brgleza in Matjaža Nemca, se meri tudi podpora drugim potencialnim kandidatom, med njimi nekdanji evropski poslanki Tanji Fajon, vodji poslanske skupine SD Janiju Predniku, županu Ajdovščine Tadeju Beočaninu ter kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču. Še posebej za slednjega se širijo govorice, da ima močne politične ambicije, vključno s potencialno vlogo tehničnega mandatarja, ki bi zamenjal premierja Roberta Goloba.

V politično areno naj bi se vračal tudi upokojeni televizijski voditelj Slavko Bobovnik, in sicer s svojimi ambicijami, kot “neodvisni” kandidat. Slednje je odmevalo že pred predsedniškimi volitvami leta 2017, ko je bila omenjena možnost lansiranja s strani tranzicijske levice.

Izpostaviti velja tudi prisotnost dveh nekdanjih sodelavk premierja Roberta Goloba na seznamu potencialnih kandidatk – Tatjane Bobnar in Marte Kos. Obe sta se znašli v političnih sporih s premierjem Golobom in sta bili odstranjeni s svojih položajev. Bobnarjeva zaradi neposlušnosti pri vmešavanju v delo policije, Kosova pa zaradi nesoglasij med predsedniško kampanjo Gibanja Svobode. Njune poti so se razšle že pred prvimi krogi volitev, kjer je Svoboda nato podprla Brgleza. Zdaj tranzicijska levica preverja, koliko političnega kapitala je še ostalo pri omenjenih “odpadnicah”.

V stranki Levica pa poteka boj za nosilno mesto med nekdanjim koordinatorjem Luko Mescem in sedanjo koordinatorko Asto Vrečko. V anketi se je pojavilo tudi ime Anžeta Logarja, čeprav se širijo govorice, da se s Platformo sodelovanja verjetno ne bo udeležil evropskih volitev.

Vse to kaže, da nas prihajajoče evropske volitve čakajo zanimivi obračuni in dinamični politični razvoji v Sloveniji.

vir

Foto: Gibanje Svoboda Twitter

Portal24