Napetost po poplavah: Domačini Strug grozijo z zaporo cest

V zaselku Struge je med domačini in pristojnimi oblastmi glede prihodnosti njihovih domov, ki so zaradi usada postali nevarni za bivanje nastala precejšnja napetost. Družine zahtevajo jasno odločitev v roku desetih dni in popolno sanacijo do 27. oktobra. V primeru, da njihove zahteve ne bodo uslišane, so napovedali zaporo ključnih cestnih povezav, ki vodijo do Luč, Solčave in Logarske doline.

21. septembra je potekal sestanek v občini Luče, kjer so se predstavniki tehnične pisarne sestali s prizadetimi družinami iz Strug in razpravljali o potrebni sanaciji usada. Kljub temu, da je bilo na sestanku veliko besed, konkretnih ukrepov še vedno ni. “Nihče si ne upa prevzeti odgovornosti nase,” je povedal župan Luč, Klavdij Strmičnik. Dodal je, da bi izvedba protipoplavnih ukrepov za zaščito domačinov bila cenejša rešitev v primerjavi s selitvijo na nadomestne lokacije.

Glede na informacije službe za obnovo po poplavah in plazovih je sanacija hiš v Strugah mogoča, vendar je ključni izziv pri tem veliki usad. Poudarili so, da morajo geologi opraviti dodatne strokovne raziskave, da ne bi naredili škode s preuranjenimi ukrepi.

Domačini so obupani in izgubljajo potrpljenje. “Hiše so zaradi vode spodkopane, razžrte, smrtno nevarne,” opozarjajo predstavniki družin. Mnogi od njih so razseljeni. Družine živijo na različnih lokacijah in se vsak dan se soočajo s težavami, kot je izguba prevoznih sredstev. Krajanom je uničilo in odneslo 13 avtomobilov.

Frustracija se povečuje tudi zaradi pomanjkanja komunikacije. “Želimo jasen odgovor: Struge da ali ne,” je v izjavi za Radio Slovenija povedal eden od krajanov. Mnogi izražajo občutek zapostavljenosti in obupa, saj so po travmah, ki so jih preživeli med nedavnimi naravnimi katastrofami, zdaj prisiljeni sprejemati radikalne ukrepe.

Novica je še en dokaz, da je potrebna hitra in učinkovita rešitev za prizadete družine v Strugah, ki so že predolgo v negotovosti glede svoje prihodnosti.

vir Foto: Zajem zaslona Portal24