Napetosti med ZDA in Izraelom: Bela hiša zavrača Netanjahujeve obtožbe

Benjamin Netanjahu [Foto: Zajem zaslona]

Napetosti med ZDA in Izraelom: Bela hiša zavrača Netanjahujeve obtožbe

Bela hiša je izrazila globoko razočaranje nad kritikami izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja na račun ZDA, sredi naraščajočih napetosti med obema zaveznicama zaradi izraelske vojne v Gazi. Odziv Bele hiše je sledil srečanju svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana z dvema Netanjahujevima najvišjima pomočnikoma, kjer so razpravljali o konfliktu v Gazi.

Netanjahu je v videoposnetku, objavljenem v angleščini, govoril o svojem pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Po besedah izraelskega premierja je Blinken obljubil, da si administracija predsednika Bidna prizadeva za odpravo omejitev pri dobavi orožja Izraelu, kar pa najvišji ameriški diplomat ni želel potrditi. Netanjahu je zavrnitev pošiljk orožja in streliva Izraelu v zadnjih mesecih označil za “nepredstavljivo”.

Blinken: Napačne obtožbe

Na novinarski konferenci je tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby komentiral Netanjahujeve izjave in dejal, da so ZDA izrazile svoje nezadovoljstvo. “Mislim, da smo našim izraelskim kolegom zelo jasno in nedvoumno sporočili naše globoko razočaranje nad izjavami v tem videoposnetku, pa tudi našo zaskrbljenost glede točnosti danih izjav,” je dejal Kirby. Dodal je, da so obtožbe, da so ZDA prenehale pomagati Izraelu pri njegovih obrambnih potrebah, popolnoma napačne.

Državni sekretar Blinken je poudaril, da ni bilo motenj pri dobavi orožja Izraelu, ki se zunaj Gaze sooča z varnostnimi izzivi, kot sta Hezbolah in Iran. Vendar pa ni želel komentirati pogovora z izraelskim premierjem pred tremi dnevi. Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je pojasnil, da je bila samo ena pošiljka visoko zmogljivega streliva zadržana za pregled. Omenejno pa ni povzročilo ozkega grla v dobavi orožja.

Ustavitev te dobave maja je bila posledica zaskrbljenosti glede možnih posledic uporabe streliva na gosto poseljenih območjih. Slednje pa ne pomeni, da je bil Izraelu zavrnjen prihod drugega orožja v vrednosti milijard dolarjev.

Izraelska dejanja so pod drobnogledom. Število Palestincev, ubitih v vojni, po podatkih zdravstvenih delavcev v Gazi bi naj preseglo 37.000. Vojna med Izraelom in Hamasom se je začela oktobra lani. Skrajneži Hamasa so takrat vstopili v Izrael in ubili 1200 ljudi, 250 pa jih pridržali.

Ameriški predsednik Joe Biden je aprila opozoril Izrael, da bodo ZDA prekinile dobavo orožja, če bodo izraelske sile izvedle popolno invazijo na mesto Rafa na jugu Gaze. Rafa je zadnje zatočišče razseljenih Palestincev.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona