Napetosti na Bližnjem vzhodu: Blinken poziva k omejitvi konflikta

ByA.K.

7. januarja, 2024 , , ,
Blinken in Erdogan Foto: Antony Blinken X

Napetosti na Bližnjem vzhodu: Blinken poziva k omejitvi konflikta

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na srečanju s turškim in grškim voditeljema izrazil skrb zaradi naraščajočih napetosti v Bližnjem vzhodu zaradi vojne med Izraelom in Hamasom. V izjavi je pozval bližnjevzhodne države, naj izkoristijo svoj vpliv na regionalne akterje in sodelujejo v naporih za omejitev konflikta v Gazi ter preprečijo “neskončen krog nasilja.”

Blinken je poudaril, da je v interesu skoraj vseh držav v regiji, da se konflikt omeji. “Želimo zagotoviti, da države, ki se tako počutijo, uporabijo tudi svoje povezave, uporabijo svoj vpliv, uporabijo svoje odnose z nekaterimi akterji, ki bi lahko bili vpleteni, da obdržijo stvari pod nadzorom, da zagotovijo, da ne pride do stopnjevanja konflikta,” je dejal.

Libanonska skupina Hezbollah, ki jo podpira Iran, je medtem izstrelila rakete na Izrael, kar je povzročilo odgovor Izraela, ki se je maščeval z napadom na “teroristično celico”. Blinken je izpostavil, da je za Izrael izjemno pomembno, da ohrani varnost na severu države. “Z izraelske perspektive je jasno, da ni zainteresiran za eskalacijo, vendar morajo biti tudi popolnoma pripravljeni, da se branijo,” je dodal ameriški državni sekretar.

Obisk arabskih držav

Blinken namerava nadaljevati svoje potovanje, ki vključuje obiske arabskih držav, Izraela in okupiranega Zahodnega brega. Če prizadevanja za rešitev krize ne uspejo, bi lahko to pomenilo “neskončen krog nasilja, negotovih življenj in konfliktov za ljudi v regiji,” je opozoril.

Poleg tega je Blinken napovedal razmišljanje o ukrepih za povečanje zaščite civilistov v Gazi ter povečanje dostave humanitarne pomoči. “Veliko preveč Palestincev je bilo ubitih, zlasti otrok,” je dejal. Na srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom je Blinken izrazil pripravljenost Turčije, da uporabi svoje odnose s ključnimi regionalnimi akterji za umiritev konflikta.

Razočaranje v Washingtonu se nanaša na dolgotrajni postopek ratifikacije švedskega članstva v Natu s strani Turčije. Ameriški zakonodajalci so odložili prodajo bojnih letal F-16 Turčiji, dokler ta ne ratificira švedskega članstva v Natu.

Blinken je nadaljeval svoj obisk s srečanjem z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom na Kreti, kjer se je poudarila pomembnost močnega zavezništva Grčije z ZDA pri ohranjanju varnosti v nemirni regiji. Washington želi, da države v regiji, vključno s Turčijo, igrajo aktivno vlogo pri obnovi, upravljanju in varnosti območja Gaze, ki ga od leta 2007 nadzoruje Hamas.

vir; Foto: Antony Blinken X ; Portal24